fbpx

Regulamentul cu privire la autorizarea tăierilor de vegetație forestieră este supus dezbaterilor publice

 Regulamentul cu privire la autorizarea tăierilor de vegetație forestieră este supus dezbaterilor publice

Sursa foto: Facebook Sergiu Bejenari

Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Mediului a supus dezbaterilor publice proiectul privind aprobarea Regulamentului cu privire la autorizarea tăierilor de vegetație forestieră. Acesta prevede ce documente vor trebui să prezinte Agenției de Mediu solicitanții care vor să obțină autorizații pentru tăierea vegetației forestiere, dar și în ce condiții lucrările de tăiere vor fi făcute doar în baza unei notificări.

Regulamentul a fost elaborat în urma modificării Legii regnului vegetal, care reglementează autorizarea tăierilor vegetației forestiere. Conform modificărilor, a fost simplificat procesul, proprietarii de terenuri având posibilitatea doar să notifice Agenția de Mediu despre tăierile de vegetație forestieră.

Documentul evidențiază faptul că procedura simplificată va pune accent pe responsabilitatea beneficiarilor lucrărilor, astfel, tăierile efectuate vor fi monitorizate și controlate de organele abilitate. În cazul în care se vor înregistra abuzuri, aceștia vor suporta consecințe conform legii.

În baza notificării, vor putea fi efectuate tăieri ale arborilor uscați sau în curs de uscare, ale copacilor rupți sau doborâți de vânt și zăpadă, ale arborilor care nu fac parte dintr-o plantație proiectată de arbori sau arbori puternic afectați de boli și vătămători.

Totodată, procedura de notificare se va aplica în cazul lichidării avariilor sau reparațiilor urgente la rețelele inginerești, în cazul căderii arborilor peste edificii, pe liniile de transport ale energiei electrice, echipamentelor de semnalizare, de comunicații electronice și alte rețele inginerești, pe căile ferate și în situațiile când vegetația forestieră prezintă un risc mare pentru securitatea populației.

Proiectul este supus dezbaterilor publice până la data de 26 ianuarie. Documentul poate fi găsit aici.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu