fbpx

Reacția Ministerului Mediului la imaginile cu camioanele pline de metale uzate de la Rezina: „Respingem orice acuzație adusă instituțiilor de mediu”

 Reacția Ministerului Mediului la imaginile cu camioanele pline de metale uzate de la Rezina: „Respingem orice acuzație adusă instituțiilor de mediu”
Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Mediului reacționează la imaginile care au apărut în spațiul public conform cărora cinci camioane cu deșeuri metalice ar fi mers de la Rezina la uzina metalurgică din RâbnițaMinisterul atenționează agenții economici, ce sunt antrenați în transferul deșeurilor, să activeze în conformitate cu autorizațiile de gestionare a deșeurilor emise de Agenția de Mediu. Serviciul Vamal a fost sesizat despre necesitatea intensificării controalelor, luând în considerație condiția existenței autorizației de gestionare a deșeurilor pentru agenții economici care exercită asemenea operațiune pe teritoriul Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă, emis de Ministerul Mediului, se menționează că interdicția la importul deșeurilor de metale feroase din UE nu a fost scoasă pentru Republica Moldova. Totodată, agenții economici înregistrați în Republica Moldova, ce dețin autorizație de gestionare a deșeurilor au posibilitate să colecteze, transporte, valorifice și elimine deșeurile. Cei care nu dețin astfel de autorizații sunt sancționați conform legii de organele de drept și mediu. Totodată, precizează că interdicția de import se referă la deșeuri de metale feroase și neferoase, dar nu la materia primă, care nici nu este obiectul autorizației de mediu.

Ministerul Mediului, declară cu fermitate că nu intervine cu favorizări în cazurile când sunt depistate încălcări de legislație de mediu și nu intenționează să faciliteze acțiunile ce duc la poluarea mediului. Insinuările apărute recent în presă sunt neîntemeiate și nu favorizează dialogul pentru soluționarea problemelor de mediu care s-au sedimentat în teritoriul Republicii Moldova mai bine de 30 de ani. Respingem orice acuzație adusă instituțiilor de mediu privind subiectului reflectat în presă pe cazul camioanelor oprite la podul de la Rezina. 

Considerăm că Republica Moldova poate să atingă obiectivul trasat de ”Zero Deșeuri”, prioritate pentru Minister, chiar dacă este necesar impunerea regulilor mai exigente, la care se lucrează în prezent, inclusiv prin modificarea cadrului normativ”, menționează reprezentanții ministerului.

Ieri, în spațiul public au apărut imagini cu cinci camioane pline cu deșeuri metalice, staționând la ieșirea din Rezina. Imaginile au fost distribuite pe o rețea de socializare de ex-deputata Inga Grigoriu, iar autorul imaginilor afirmă că acestea sunt probe că metalul uzat merge spre uzina din Râbnița, deși o deputată PAS la o întâlnire cu sătenii din Mateuți a afirmat contrariul, precizând că uzina nu are autorizație de funcționare. Deputatul Radu Marian afirmă că camioanele duc metal uzat din dreapta Nistrului, precizând că importul de deșeuri metalice din UE este interzis în Moldova.

CITEȘTE ȘI: VIDEO/ Ar duce metal uzat la uzina din Rîbnița. Cinci camioane cu deșeuri de metal, surprinse la ieșirea din Rezina

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu