fbpx

[FOTO/VIDEO] Râul Bâc, sugrumat de 20 de „baraje” de gunoaie. 70 de voluntari relatează: „Nu știam cât de mare este dezastrul”

 [FOTO/VIDEO] Râul Bâc, sugrumat de 20 de „baraje” de gunoaie. 70 de voluntari relatează: „Nu știam cât de mare este dezastrul”

Salubrizarea râului Bâc, 6 mai 2023

Susține Ecopresa, distribuie!

Râul Bâc din Chișinău este atât de poluat, iar oamenii aruncă atât de multe gunoaie, încât pe cursul său natural s-au format 20 de baraje din deșeuri. Este un dezastru ecologic pe care nu-l vezi decât dacă încerci să cureți apele. 

O spun 70 de voluntari care au decis să elimine din albie, cu forțele proprii, toate gunoaiele pe care vor reuși să le scoată într-o singură zi. 

Acțiunea a avut loc pe 6 mai și a durat o bună bucată de zi (a început la ora 09:30 și s-a încheiat la ora 16:00). Deși a fost o muncă epuizantă pentru voluntari, ei nu au reușit să scoată nici măcar 1 la sută din deșeurile aruncate de locuitorii capitalei în Bâc. Atât de multe gunoaie sunt în acest moment în râu.

„Nu am scos niciun procent din cât gunoi este în râul Bâc. Lumea nu a fost echipată corespunzător ca să intre în apă, să scoată și, respectiv, au strâns doar pe deasupra gunoiul. Însă, la suprafața apei este foarte multă iarbă crescută, de aceea nu se vede peste tot”, ne-a spus organizatorul evenimentului, Alex Guțaga, fondator Kayakingtours. 

Eliminarea unui baraj de deșeuri de pe râul Bâc

Totuși, voluntarii s-au bucurat că au putut elimina cel puțin parțial un baraj format din gunoaie. Aici a fost, de fapt, și cea mai dificilă muncă. Peste 40 de voluntari au scos din apă deșeurile care s-au adunat aici de-a lungul timpului: sticle de plastic, cauciucuri și pelicule din plastic. Nu au reușit însă să scoate chiar tot din apa râului pentru că era o cantitate de gunoaie prea mare pentru forțele lor.

Barajul curățit de cei peste 40 de voluntari
Barajul curățit de cei peste 40 de voluntari

Într-un final, voluntarii au reușit să distrugă parțial barajul, iar apa a putut curge. Totuși, oamenii sunt conștienți de gravitatea situației și consideră că ceea ce au făcut este o picătură într-un ocean, deoarece – în total pe râu – ar fi 20 de astfel de baraje de deșeuri. Eliminarea acestora presupune un efort mare din partea voluntarilor, dar și autorităților.

Saci de gunoie scoase din râul Bâc
Saci de gunoie scoase din râul Bâc

Barajele de deșeuri blochează cursul apei și distruge ecosistemul râului Bâc, spun experții. 


Vezi și: Bâc – râu sau râpă?


Nu știau că situația este atât de dramatică

Voluntarii care au ales să ajute la salubrizarea râului sunt șocați de cantitatea de gunoaie care au fost aruncate de locuitorii capitalei în albie.  

Alexandru Placinta, locuitor al Chișinăului și unul dintre voluntari, susține că l-a întristat ceea ce a văzut cu ochii proprii, mai ales cantitatea de deșeuri pe care a descoperit-o în râu, în imediata apropiere de sediul S.A. „Apă Canal Chișinău”.

Alexandru, ajutat de un alt voluntar să scoată o anvelopă
Alexandru, ajutat de un alt voluntar să scoată o anvelopă

„Aici este un dezastru. Nu știam cât de gravă este situația pe râul Bâc. Aici trebuie o echipă, măcar 500 de oameni, după cum văd. În primul rând, de la Spații Verzi trebuie să vină cu tractoarele și cu un plan organizatoric”, propune voluntarul Alexandru Placinta.

Rodul muncii din curățarea râului Bâc
Rodul muncii din curățarea râului Bâc

Maia Moscvin, o altă voluntară, a participat pentru prima dată la un astfel de eveniment și recunoaște că abia acum a înțeles cu adevărat problema. 

„Când nu participi la acest gen de activitate, nu ai de unde să înțelegi ce se întâmplă cu adevărat. Mai este mult de lucru, nu cred că doar un om poate să facă asta, m-ai ales că este nevoie de echipament special cu ajutorul căruia să fie scoase crengile astea mari, copacii căzuți, pentru că asta, în mare parte, blochează toate gunoaiele într-un singur loc.

Copaci căzuți în râul Bâc ce îngreunează cursul apei
Copacii căzuți în râul Bâc opresc cursul apei

Cu părere de rău, avem și cazuri în care animalele sunt aruncate, înecate în saci, asta am găsit noi. Deci sunt multe lucruri groaznice pe aici”, a spus Maia, care crede că dacă mai mulți oameni ar participa la astfel de acțiuni, ar fi mai puțini cei care ar arunca deșeurile în râu.

Vegetație care blochează cursul apei
Vegetație care blochează cursul apei

Râul Bâc, poluat și de ape uzate

Arhitectul Vladimir Pînzaru accentuează că o altă problemă ecologică o reprezintă apele uzate care se scurg în râu. „În râul Bâc se scurg apele uzate care ajung aici direct din canalizare. 

Râul acumulează și apa din sistemul pluvial al orașului. Așa că vorbim despre o mare problemă, adică nu este suficient ca el să fie doar curățat de gunoaie”, spune Vladimir Pînzaru, care susține că râul este o problemă a orașului Chișinău pentru că el leagă sectoarele Râșcani, Ciocana, Buiucani, Botanica și Centru.

Anvelope uzate, scoase din apa râului Bâc
Anvelope uzate, scoase din apa râului Bâc

Planuri verzi pentru un râu curat

Pe de altă parte, există potențial pentru a crea zone verzi accesibile pentru toți, consideră Vladimir Pînzaru. Organizatorul acțiunii mai susține că râul Bâc poate fi o zonă recreativă pentru populația Chișinăului. „Noi am venit să curățăm acest râu ca să atragem atenția asupra râului Bâc. Acest râu poate fi transformat într-un parc și un loc ideal pentru bicicliști și pietoni care să conecteze tot orașul între sectoare. Râul Bâc este perfect pentru asta. Este artera centrală, nu o râpă. Mai mult decât atât, este o zonă care ar putea fi transformată în ceva unde ai vrea să petreci timpul”, declară Alex Guțaga, organizatorul evenimentului. 

La finalul zilei, voluntarii au reușit să scoată din râu 600 de saci de gunoaie. În special, este vorba despre deșeuri din plastic, dar nu numai.

În total s-au strâns peste o tonă de deșeuri
În total s-au strâns peste o tonă de deșeuri

Sacii adunați au fost preluați de specialiștii de la ABS Recycling, responsabili de transportul și reciclarea acestora.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc