Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Președinta Sandu, discurs în plenul Parlamentului: „Schimbările climatice deja ne afectează țara”
Programul național de împădurire, gestionarea deșeurilor, resursele de apă, politicile de mediu – sunt printre aspectele menționate de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la ședința de inaugurare a Parlamentului din 26 iulie 2021.
Prima problemă ce a fost evidențiată în cadrul ședinței, a fost cea a pădurilor: „Am lansat, de la începutul mandatului la Președinție, pregătirea unui program național de împădurire. Trebuie să plantăm păduri și să implicăm toată societatea în acest proiect major pentru țară. În următorii zece ani, trebuie să plantăm cel puțin 100 de mii de hectare de pădure pe teritoriul Republicii Moldova”.
Un alt aspect menționat, a fost gestionarea deșeurilor: „Trebuie să colectăm și să sortăm deșeurile, să avem un management responsabil al deșeurilor solide. Dacă e gestionat corect, acest domeniu poate deveni o sursă de venit și o industrie nouă, ce va crea locuri de muncă în țară”.
Apele, o altă problemă ce a fost abordată: „Trebuie să gestionăm cu grijă resursele noastre de apă, să avem un plan național de asigurare a localităților cu apă și servicii de canalizare. Să construim într-un final stația de epurare la Soroca și în alte orașe ale țării, pentru a nu mai contamina Nistrul și alte râuri, din care bem apă cu toții. Trebuie să curățăm albia râurilor mici. Trebuie să încurajăm folosirea grijulie a apei în sectorul rezidențial”.
„Politicile de mediu trebuie gândite și implementate în complex, de o echipă puternică și bine intenționată la Ministerul Mediului și agențiile de mediu. Schimbările climatice deja ne afectează țara. Va trebui să fim mai pregătiți de vreme secetoasă, precipitații abundente neprevăzute, schimbări imprevizibile de temperatură, ninsori târzii și grindină. Pentru agricultură asta înseamnă o mai mare grijă pentru infrastructură – avem nevoie de sisteme de irigare prin picurare, plase antigrindină la culturile de valoare înaltă, o permanentă monitorizare a schimbărilor vremii, o adaptare a soiurilor și practicilor agricole la rigorile vremii. Aceste provocări țin atât de fermieri și producători agricoli cât și de autoritățile centrale și locale. Avem nevoie de politici de stat vizionare care să încurajeze dezvoltarea agriculturii competitive și reziliente, să promoveze folosirea rațională a terenurilor, protejarea solurilor și gestionarea înțeleaptă, bazată pe o gândire pe termen lung, a resurselor de apă”, declară președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Noul Parlament al Republicii Moldova a fost constituit în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie. În urma alegerilor parlamentare au fost aleși 63 de deputați din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, 32 de deputați – din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și 6 deputați – din partea Partidului Politic „Șor”.
Ludmila Hițuc