fbpx

Prietenie în grădină: Plantele companion fac legumele mai gustoase și sănătoase

 Prietenie în grădină: Plantele companion fac legumele mai gustoase și sănătoase
Susține Ecopresa, distribuie!

La fel ca în viață, există și în grădină prieteni, mai exact plante companion care se cultivă împreună pentru a îmbunătăți gustul și creșterea, pentru a atrage polenizatori sau pentru a mai reduce din dăunători. Aceasta este o practică veche, des utilizată în grădinile în care sunt implementate practici din permacultură, agricultura regenerativă sau agricultura durabilă.

Există un ghid actualizat al plantelor companion

Plantele companion ajută la îmbogățirea solului cu nutrienții necesari pentru culturile din preajmă. De asemenea, pot asigura umbra și umiditatea necesară pentru dezvoltarea corespunzătoare a plantelor vecine, atrag polenizatori și asigură existența microorganismelor necesare.

Plantele companion fac parte din știința aleopatiei și există multe informații învechite la subiect. Din acest motiv, trebuie să alegeți cu atenție sursa pentru informare. Un ghid actualizat cu acces public poate fi găsit la acest link.

Plantele companion pot lua asupra lor dăunătorii

Deși în ghiduri întâlnim rar aceste informații, plantele companion pot avea un rol diferit decât doar cel de a susține nutritiv sau de a atrage polenizatori. Astfel, la un moment dat, pe planta companion pot apărea mulți dăunători, fapt ce ne-ar motiva să o înlăturăm, pe când însuși scopul ei inițial este să atragă dăunătorii de pe plantele din apropiere.

„Se poate întâmpla să preia insectele din vecinătate. Și atunci este important să cunoaștem unde se plantează acestea, cât de aproape, cât de multe, care să fie densitatea lor. Poate fi numită „repelentă” această plantă? Da, poate. Dar în acest caz toată cultura trebuie înconjurată cu astfel de plante”, explică Sergiu Țurcanu, fondatorul Eco-Vazon.

Exemple de plante companion

Sursă foto: fermagardenbio.ro

Crăițele (Tagetes spp.): Aceste flori sunt repelente pentru nematozi și alte insecte dăunătoare. Plantarea crăițelor în întreaga grădină poate ajuta la protejarea legumelor de dăunători.

Calendula (Calendula officinalis): Calendula este repelent natural, planta poate fi folosită pentru a proteja culturile solanacee (tomate, ardei, vinete).

Busuiocul (Ocimum basilicum): Cunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți gustul tomatelor, busuiocul este adesea plantat alături de acestea. De asemenea, busuiocul poate ajuta la respingerea unor insecte dăunătoare.

Usturoiul (Allium sativum): Se plantează între rândurile de varză sau căpșuni pentru a ține la distanță dăunătorii specifici acestor culturi.

Condurașii (Tropaeolum majus): Atrag afidele, protejând astfel alte plante de atacurile acestor insecte.

Trei surori și alte combinații 

Unele combinații sunt mai cunoscute, cum ar fi cele trei surori (o plantă din familia dovlecilor, porumb și fasole), ele își asigură sprijin reciproc și condițiile optime pentru creștere.

„Porumbul și bostanul iubesc pământul bogat în azot, pe care îl asigură fasolea, care extrage azotul din aer și din rădăcini. Fasolea, ca să crească, are nevoie de un sprijin – porumbul i-l oferă din plin. Atât fasolea, cât și porumbul au tulpina destul de subțire și, în condițiile temperaturilor înalte, cum sunt cele din prezent, din cauza schimbărilor climatice, s-ar usca rapid și, respectiv, sezonul de creștere ar fi mai scurt. Dar bostanul, cu frunzele sale late, acoperă solul și păstrează umiditatea la rădăcinile ambelor plante, prelungind astfel sezonul de creștere. Similar, se plantează căpșuni cu usturoi sau roșii cu busuioc”, explică Liliana Butnaru, directoare executivă la AO „Avânt”.

Cum includem aceste practici în grădina noastră?

Sergiu Țurcanu, fondatorul Eco-Vazon, subliniază importanța gândirii critice în acest sens. „Atunci când combinați plantele, trebuie să vă întrebați de ce sunt bune una pentru alta? Un exemplu util este planta Ageratum sau, cum i se mai spune, „pufuleț”. Dacă varza, vinetele sau roșiile sunt afectate de musculița albă, această floare va atrage dăunătorii asupra ei, deoarece aceștia o preferă”, exemplifică Sergiu.

Un studiu realizat în Franța a demonstrat că plantele companion sunt eficiente în combaterea buruienilor fără utilizarea erbicidelor. De asemenea, s-a observat o creștere cu 37% a randamentului porumbului datorită plantelor companion, comparativ cu recolta obținută în cazul utilizării erbicidelor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Anastasia Gherman