Peste 180 de organizații europene de mediu lansează un apel înainte de COP26: e nevoie de o dezvoltare fără precedent a energiei solare și eoliene pentru a evita colapsul climatic
Europa are nevoie de o dezvoltare a energiei eoliene și solare pentru a evita înrăutățirea impactului schimbărilor climatice, conform unui apel la acțiune lansat la 20 octombrie de Climate Action Network (CAN) Europe, din care fac parte 185 de organizații din întreaga Europă – între care și Greenpeace – și care reprezintă vocile a peste 400 de milioane de cetățeni europeni.
Coaliția cere o tranziție energetică rapidă, echitabilă și sustenabilă către surse de energie 100% regenerabile până în 2040. Electricitatea din surse regenerabile, în special solare și eoliene, joacă un rol-cheie în această tranziție. Este esențial ca producția de electricitate să se bazeze 100% pe energie regenerabilă până în 2035. Europa a trecut printr-o vară cu fenomene meteo extreme cauzate de schimbările climatice, precum incendii și inundații frecvente. În august, comunitatea științifică a avertizat că nu mai avem mult timp pentru a combate această amenințare. Raportul lansat de IPCC a arătat liderilor din întreaga lume că viitorul arată sumbru, dar și că mai avem o șansă să oprim catastrofa climatică dacă acționăm rapid și dacă reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră în următorii 10 ani. Aceiași lideri urmează să se reunească în noiembrie, în cadrul Conferinței COP26 de la Glasgow, pentru a duce mai departe negocierile climatice internaționale.
Declarația presează guvernele europene să faciliteze o tranziție rapidă și echitabilă de la combustibili fosili la surse de energie 100% regenerabilă până în 2040, în toate sectoarele, de la construcții la industrie și transporturi, și să implementeze măsuri de reducere semnificativă a cererii de energie.