Peisajele Moldovei au nevoie de conservare și protecție
Participanții la masa rotundă „Evoluţia şi transformarea durabilă a peisajului – recomandări privind cadrul legislativ de referință”, organizată de Mișcarea Ecologistă din Moldova, au susținut o conferință de presă privind conservarea și protecția peisajului în Republica Moldova.
Conferința a avut loc ieri, 19.12.2017, fiind parte a proiectului „Comunitate responsabilă – peisaj terestru conservatˮ, desfășurat de Mișcarea Ecologistă din Moldova cu suportul Programului de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD.
Problemele cu care se confruntă peisajul au fost punctate de către specialiștii invitați – Dorina Onică, doctor în istorie; Aurel Lozan, doctor în biologie; Ludmila Vîrlan, lector universitar Universitatea Tehnică din Moldova; Palancean Alexei, inginer silvic; Gheorghe Postică, vice-ministru.
Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova a prezentat un document de poziție a participanților la evenimentele dedicate peisajului organizate anterior de MEM în cadrul proiectului sus menționat.
Documentul de poziție cuprinde aspecte referitor la: politica peisajului, delimitarea și clasificarea peisajelor, protecția, reglementarea și managementul peisajului, amenajarea peisajului și integrarea acestuia în politicile de amenajare a teritoriului, promovarea peisajului și creșterea gradului de conștientizare a populației asupra importanței protecției și conservării peisajului inclusiv prin integrarea acestei teme ca obiect de studiu în programele educaționale și de formare profesională a specialiștilor din domeniile cu impact asupra dezvoltării peisajului.
Documentul de poziție urmează să fie adresat în formă oficială autorităților competente.