Patru țări UE transformă Marea Nordului în „centrala electrică ecologică a Europei”
Germania, Belgia, Olanda și Danemarca intenționează să construiască 150 de gigawați de capacitate eoliană offshore în Marea Nordului pentru a contribui la atingerea obiectivelor climatice ale UE și, în cele din urmă, pentru a se desprinde de energia rusească. Un acord în acest sens a fost atins de către reprezentanții celor patru țări, reuniți în cadrul Summitului Mării Nordului.
La Esbjerg, în Danemarca, prim-miniștrii danez, belgian și olandez, Mette Frederiksen, Alexander De Croo și Mark Rutte, și cancelarul german Olaf Scholz au ajuns la un acord pentru a transforma Marea Nordului în „centrala electrică ecologică a Europei”, scrie caleaeuropeana.ro.
Declarația a fost făcută în contextul în care Europa încearcă, de asemenea, să își reducă dependența pe termen scurt de importurile de energie din Rusia, pe fondul războiului din Ucraina. „Aceasta nu este doar o declarație, ci este un set de instrumente pentru ceea ce trebuie să facem și vom face în perioada următoare”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
În același timp, premierul olandez Mark Rutte și premierul belgian Alexander De Croo au indicat că UE și cele patru țări implicate vor transforma „Marea Nordului în centrul de putere verde pentru Europa”.
Potrivit șefei Comisiei Europene, acordul convenit reprezintă un angajament politic foarte puternic de a face din Marea Nordului centrala electrică ecologică a Europei și transmite investitorilor și industriei mesajul că este momentul să intensificăm investițiile în energia eoliană offshore. „Cu cât devenim mai interdependenți în Europa, cu atât devenim mai independenți față de Rusia. Scopul final este: o piață europeană interconectată pentru energie curată. Acesta este fundamentul unei adevărate Uniuni a energiei curate. Și acesta este modul în care vom REPowerEU (n.r. – reporni Uniunea Europeană)”, a afirmat Ursula von der Leyen.
The more interdependent we become in Europe, the more independent we become from Russia.
The ultimate aim is: an interconnected European market for clean energy.
That is the foundation of a true Union of Clean Energy.
And this is how we #REPower the EU. pic.twitter.com/PVzcZQsFzR
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 19, 2022
Acordul dintre Danemarca, Belgia, Olanda și Germania survine în contextul în care Comisia Europeană a ridicat obiectivul privind ponderea surselor regenerabile de energie până în anul 2030 de la 40% la 45%, a mai menționat Ursula von der Leyen.
Lansat înainte de summitul liderilor europeni de la Versailles și prezentat miercuri în forma sa finală, planul REPowerEU va presupune în ansamblul său investiții de 300 de miliarde de euro, aproximativ 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, acestea din urmă fiind deja prevăzute în Mecanismul de redresare și reziliență.
Investițiile vor include până la zece miliarde de euro pentru infrastructura de gaz, precum și până la două miliarde de euro pentru infrastructura petrolieră, în vederea opririi transportului de petrol rusesc ca parte a sancțiunilor europene față de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.