fbpx

O parte din lemnele de foc va fi tăiată în avans. Iuliana Cantaragiu: „Acesta este un compromis”

Susține Ecopresa, distribuie!

În contextul crizei energetice, în acest an, o parte din lemnul de foc va fi tăiat din păduri în avans. Aceasta înseamnă că, pentru a asigura populația cu masă lemnoasă, în noiembrie vor începe tăierile din volumul de copaci care este preconizat pentru anul 2023. Declarația aparține ministrei mediului, Iuliana Cantaragiu, și a fost făcută la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Ministra explică acest fapt prin cererea foarte mare de masă lemnoasă din partea populației din cauza crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova. „În Republica Moldova, anual, se taie pentru foc, până la 500 de mii de metri cubi de lemn. Acesta este volumul de masă lemnoasă care asigură ca pădurea să reușească să se regenereze”, a menționat Iuliana Cantaragiu. Pentru a asigura gospodăriile cu lemn, „la 1 noiembrie (curent – n.r.) vor începe tăierile de masă lemnoasă preconizate pentru anul viitor”. 

Astfel, familiile care vor avea nevoie de lemn de foc vor primi mai întâi câte trei metri steri. Ulterior, vor mai putea cumpăra încă doi metri steri de lemn. Ministra susține că aceasta este o cantitate suficientă pentru a asigura „un confort termic suficient pentru a trece de această criză”, făcând trimitere și la faptul că cetățenii trebuie să înțeleagă că suntem într-o situație stringentă.

„Am mers la un compromis și am stabilit niște limite, la fel cum stabilesc toate țările din Europa – limite de confort termic. Toate țările din Europa își îndeamnă populația – depășirea crizei nu trebuie să fie doar un efort al Guvernului, ci și al societății în întregime. Lucrul acesta ar trebui să-l înțelegem cu toții”, a specificat Iuliana Cantaragiu.
Potrivit ministrei, dacă pădurile vor fi tăiate conform cererii crescute, iar populația nu va gândi și pe termen lung, în loc de mărirea suprafețelor de pădure, vom fi martorii deșertificării țării, fenomenelor extreme, precum inundații și secete severe.
Dacă vom tăia mai mult (decât 500 mii metri cubi preconizați de specialiști – n.r.), noi nu vom crește suprafața terenurilor împădurite, dar ea o sa scadă. Noi dacă vrem să avem aici un spațiu cu sol fertil, ape ș.a., spațiu benefic pentru viață, noi trebuie să ne gândim la toate, și la păduri în primul rând. Dacă vrem să avem deșert aici, noi putem să nu ne gândim la păduri”.

Potrivit autorităților, de la sfârșitul lunii septembrie volumul de lemn de foc disponibil pentru vânzare va fi afișat săptămânal de Agenția „Moldsilva”, pe paginile oficiale ale întreprinderilor silvice. Guvernul a anunțat că va lansa adițional o linie verde dedicată informării populației despre disponibilitatea stocurilor de lemne. Cetățenii vor putea folosi linia verde pentru a sesiza despre tăieri ilicite sau nereguli în procesul de distribuire a lemnului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu