Iarna pune păsările la încercare: cum le poți ajuta și participa la un concurs
În Moldova se propune un concept al programului „Rabla pentru electrocasnice”
În Republica Moldova, se propune aplicarea unui program similar celui din România „Rabla pentru electrocasnice”. Programul le oferă cetățenilor posibilitatea să schimbe un aparat de uz casnic vechi (frigider, televizor, mașină de spălat etc.) pe unul nou, la prezentarea unui voucher care îi este eliberat fiecărui beneficiar. Condiția este ca aparatul de uz casnic nou să aparțină unei clase energetice A++.
Propunerile se conțin în programul ECIPES, realizat de Iurie Calestru și Gabriel Mărgineanu, de la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor.
Iurie Calestru a declarat pentru IPN că acest concept a fost prezentat mai multor deputați care ar putea să îl promoveze ca inițiativă legislativă. 17% din populația Republicii Moldova ar putea beneficia de acest program. La fel, jumătate din primării și circa două mii de tineri. Programul necesită finanțare europeană în valoare totală de circa 40 de milioane de euro, pentru doi ani. Pentru ca acest proiect să fie acceptat de UE, sunt necesare demersuri din parte parlamentarilor moldoveni.
Iurie Calestru a menționat că, doar în primul an, beneficiari direcți ar urma să fie o sută de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care vor primi (din suma de zece milioane de euro alocată pentru fiecare an) un voucher de 100 de euro pentru procurarea tehnicii de uz casnic. În cel de-al doilea an, numărul beneficiarilor s-ar dubla. Potrivit estimărilor, beneficiari vor fi în total 17% din populație, întrucât beneficiară va fi familia întreagă, chiar dacă la program va putea aplica o singură persoană.
Conceptul mai prevede că, în cadrul programului, și micii întreprinzători, atât din domeniul prestării serviciilor, cât și al producției, vor putea accesa fonduri direct, prin utilizarea tehnologiilor informaționale. Doar în primul an, din suma de cinci milioane de euro, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 ani, vor putea lansa afaceri. Vor fi cel puțin o mie de beneficiari.
Autoritățile publice locale din Republica Moldova de nivelul unu și doi, care au acord de înfrățire activă cu autoritățile publice din Europa, cu cel puțin o activitate comună pe an în ambele localități, vor accesa fonduri de susținere, direct, prin utilizarea tehnologiilor informaționale, ceea ce va permite relansarea unor proiecte extrem de importante în localitățile rurale și va deschide oportunități de atragere a unor finanțări suplimentare. Doar în primul an, din suma de cinci milioane de euro, cel puțin 500 de primării și consilii raionale, cu înfrățiri active vor beneficia de susținere pentru implementarea unor proiecte, în special cu aspect de infrastructură, dar și cultural-educaționale.
Co-autorul programului mai spune că, prin aprobarea și lansarea programului ECIPES, Republica Moldova va crea premisele stopării exodului masiv al generației tinere din țară; va contribui la diminuarea impactului negativ asupra mediului pe care îl au deșeurile electrocasnice, prin inițierea colectării centralizate a acestora în baza unei abordări comerciale pragmatice și eficiente; autoritățile publice locale își vor îmbunătăți relațiile cu partenerii externi și vor creste performanta managementului implementării proiectelor.
„În condițiile actuale, implementarea unui astfel de program cum este ECIPES, care nu are nevoie de finanțare din partea bugetului Republicii Moldova și care vine în întâmpinarea directă a beneficiarilor finanțărilor nerambursabile din cadrul Uniunii Europene, reprezintă o oportunitate unică de relansare a economiei țării și a inițierii unor forme de colaborare care se axează pe cele mai avansate abordări de obținere a indicatorilor de performanță, în utilizarea finanțărilor externe”, a menționat Iurie Calestru.
Iurie Calestru susține că programul ECIPES a fost gândit și dezvoltat cu consultarea membrilor Parlamentului European, cel puțin zece eurodeputați, din data de 11 martie 2019.Programul a fost prezentat în premieră reprezentanților Delegației UE din Chișinău, în iunie 2019. Ulterior, a fost discutat în cadrul a 25 de întrevederi la Bruxelles, consultări cu eurodeputați, în Comitetul Regiunilor Europene, la Ambasadele Ucrainei și Georgiei din Bruxelles etc. De la începutul anului, a fost discutat cu reprezentanții grupurilor parlamentare din Parlamentul Republicii Moldova, care au apreciat pozitiv noua paradigmă prin care se vor susține direct beneficiarii din Republica Moldova de către UE.