Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Moldova face apel la pace. Ministrul de Externe: Condamnăm cu fermitate atacul militar de la centrala atomică Zaporijie
Republica Moldova condamnă cu fermitate atacul militar de la centrala atomică Zaporijie, „care generează îngrijorări profunde privind securitatea nucleară și radiologică și pune în pericol viața și securitatea umană în regiune și pe continentul european”.
„Facem apel la neadmiterea atacurilor asupra obiectivelor nucleare și la necesitatea respectării dreptului internațional, angajamentelor asumate în cadrul ONU, inclusiv în cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Agresiunea militară împotriva Ucrainei trebuie oprită. Țara noastră face repetat un apel la pace”, a scris Nicu Popescu, ministrul de Externe.
Precizăm că, în plină invazie rusă a Ucrainei, centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din țară, dar și din Europa, a fost bombardată intens azi-noapte. Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei. Vineri dimineață, serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul, însă centrala este sub controlul rușilor. Nivelul de radiații este în prezent normal.
Guvernul a emis un comunicat în care informează că nu se atestă creșteri ale nivelului radiației și nu există pericol pentru populație. Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunță că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să-l monitorizeze. Datele de la Ministerul Mediului arată că nivelul de radiație din Republica Moldova nu înregistrează nicio creștere. Vom continua să monitorizăm nivelul de radiații și să informam periodic dacă vor interveni schimbări în fondul radioactiv.