fbpx

Ministerul Mediului face apel către școli și grădinițe: „Renunțați la baloanele cu heliu. Au consecințe nefaste asupra naturii”

Susține Ecopresa, distribuie!

În preajma încheierii unui nou an școlar, Ministerul Mediului atrage atenția administrațiilor școlilor și grădinițelor să renunțe la obiceiul de a lansa în atmosferă baloane cu heliu. Lansarea acestora, avertizează experții, are consecințe nefaste asupra naturii. 

Aceste baloane nu sunt atât de inofensive precum se percepe, fiind confecționate din materiale care nu sunt biodegradabile, sunt de unică folosință, pot zbura la distanțe mari și pot provoca numeroase probleme mediului înconjurător, în special pentru vietățile terestre și acvatice”, se menționează într-un comentariu al Agenției de Mediu.

Unele studii arată că, în funcție de materialul din care este confecționat balonul, acesta poate rămâne în aer timp de cel puțin 8-10 ore, dacă este confecționat din latex, și până la câteva săptămâni, dacă sunt din folie. Totuși, mai devreme sau mai târziu, acestea se sparg, iar resturile cad în păduri, râuri, lacuri sau mări.

După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele se transformă în deșeuri care pot ucide păsările și animalele, fiind percepute de acestea drept hrană. De asemenea, se pot transforma în lațuri sau capcane în care se prind vietățile, înfășurându-se în jurul corpului, ceea ce duce adesea la asfixiere. Cercetătorii din Australia au descoperit că, în total, una din cinci păsări de mare mor în mod regulat, ca urmare a consumului unui balon.

În ceea ce privește heliul utilizat la umflarea baloanelor, menționăm că acesta este un gaz incolor, inodor, inert, netoxic și, fiind eliberat în atmosferă, nu are niciun efect negativ asupra mediului. Totuși, heliul este o resursă neregenerabilă și nici nu poate fi creat sintetic, astfel că folosirea intensă pentru activități de agrement ar putea duce la epuizarea sa și la limitarea utilizării în alte sectoare, unde este mai necesar.

În Republica Moldova, legislația nu interzice folosirea baloanelor cu heliu. Autoritățile de mediu pot veni doar cu recomandări către Ministerul Educației și Cercetării, către autoritățile publice locale și instituțiile preșcolare și școlare de a renunța la folosirea baloanelor cu heliu în cadrul festivităților.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu