Infrastructura verde – esenţială pentru îndeplinirea Acordului de la Paris
Ieri, a fost atins pragul necesar pentru ca acordul climatic agreat anul trecut la Paris să fie pus în aplicare. Pentru a-şi produce efectele, pactul trebuia ratificat de 55 de țări, care să totalizeze cel puţin 55% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Condiţia a fost îndeplinită, după ce marţi Parlamentul Uniunii Europene a aprobat ratificarea.
Un pas esenţial în îndeplinirea ţintelor agreate în acord o reprezintă investiţiile în infrastructură verde. O afirmă specialiştii Comisiei Globale privind Economia şi Clima, într-un raport publicat recent.
„Să investim în infrastructură sustenabilă este cea mai înţeleaptă decizie pe care o putem lua pentru viitorul nostru”, a declarat fostul Preşedinte al Mexicului, Felipe Calderon. „Am agreat o agendă globală privind clima şi ar trebui să acţionăm în consecinţă”, a adăugat acesta.
Analiştii estimează că, în următorii 15 ani, sunt necesare investiţii de 90 de trilioane de dolari în infrastructură, la nivel global. Previziunea ţine cont şi de necesităţile oraşelor, al căror număr de locuitori va creşte cu un miliard până în 2030.
Comisia Globală privind Economia şi Clima cere ca toate aceste investiţii să fie în proiecte verzi – fie ele proiecte energetice, financiare sau de dezvoltare urbană a oraşelor. În plus, solicită guvernelor să elimine subvenţiile pentru combustibili fosili, care, în 2014, au ajuns la 550 de miliarde de dolari.
Fără aceste subvenţii, energiile verzi ar putea concura cu cele tradiţionale, ar căror preţuri ar trebui să înglobeze în mod normal şi costurile poluării cu dioxid de carbon şi a eliminării acesteia.