fbpx

Ghidul FAO pentru buna guvernanță a proprietăților funciare, piscicole și forestiere are ca obiectiv protecția mediului

 Ghidul FAO pentru buna guvernanță a proprietăților funciare, piscicole și forestiere are ca obiectiv protecția mediului

Foto: ecopresa.md

Susține Ecopresa, distribuie!


Ghidul FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) pentru buna guvernanță a proprietăților funciare, piscicole și forestiere (VGGT) a fost prezentat în cadrul unui atelier internațional, care a avut loc recent la Chișinău. Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, ghidul stabilește principii și standarde acceptate la nivel internațional pentru practicile de guvernare responsabilă pe aceste domenii, cu accent pe dreptul de proprietate.

Totodată, ghidul prezintă legătura dintre drepturile de proprietate funciară și securitatea alimentară națională și are ca obiectiv să contribuie la realizarea progresivă a dreptului la o alimentație mai bună, eradicarea sărăciei, protecția mediului și dezvoltarea socio-economică durabilă. Ghidul este primul instrument global, comprehensiv privind drepturile de proprietate și administrare funciară, realizat prin eforturi interguvernamentale.

Participanții la atelierul internațional au discutat cum poate fi aplicat ghidul în managementul durabil al resurselor naturale. În ceea ce privește managementul terenurilor, discuțiile au vizat directiva ghidului care prevede că este necesar de a stabili informații actualizate privind drepturile asupra terenurilor, resurselor piscicole și pădurilor, ca și precondiție pentru îmbunătățirea gestionării lor. Experții FAO din Macedonia, Turcia, Kârgâzstan au relatat experiența statelor lor în integrarea liniilor directoare în programele de management sustenabil al resurselor naturale și chiar au prezentat un exemplu de revizuire a codului funciar, bazat pe raportarea la liniile directoare VGGT.

Considerăm că prin acest eveniment am reușit să oferim Republicii Moldova încă un instrument de bune practici, care să contribuie la îmbunătățirea cadrelor legale și instituționale prin raportarea la recomandările internaționale în procesul de dezvoltare al strategiilor, politicilor, programelor la nivel național și local. Biroul Regional FAO pentru Europa și Asia Centrală (REU) susține în regiune punerea în aplicare a acestor linii directoare prin activități de asistență tehnică, iar scopul final este consolidarea securității alimentare”, a menționat la atelier Tudor Robu, reprezentantul-adjunct FAO în Republica Moldova.

Atelierul s-a desfășurat pentru schimb de experiență, în scopul bunei administrări a proprietăților funciare, piscicole și forestiere și a reunit oficiali responsabili de politici de mediu, alimentație și agricultură, reprezentanți din sectorul neguvernamental, experți ai FAO din Macedonia, Turcia, Kârgâzstan. Evenimentul a fost desfășurat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în cadrul proiectului „Crearea unui mediu favorabil de politici pentru managementul integrat al resurselor naturale și implementarea unei abordări integrate pentru a atinge neutralitatea degradării terenurilor în Moldova”, implementat cu suportul Facilității Globale de Mediu (GEF).

Obiectivul proiectului este de a sprijini introducerea de practici inovatoare de management durabil al terenurilor, pentru a atinge neutralitatea în zonele ce se confruntă cu probleme legate de degradarea terenurilor. Proiectul implementează o abordare integrată față de practicile agricole inteligente sub aspect climatic, managementul forestier și funciar durabil, pentru a realiza neutralitatea degradării terenurilor în raioanele Orhei și Rezina, la intersecția interfluviilor Nistru-Cogâlnic, într-o zonă cu suprafața de 92 de mii de hectare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari