fbpx

„Generaţia Pădurii” – cum s-a desfăşurat prima acţiune din cadrul celei mai mari campanii de împădurire

 „Generaţia Pădurii” – cum s-a desfăşurat prima acţiune din cadrul celei mai mari campanii de împădurire

La plantarea din satul Hîrtop. Foto: Ecopresa

Susține Ecopresa, distribuie!

Cea mai amplă campanie de împădurire din istoria Republicii Moldova, cu genericul „Generaţia Pădurii”, a început sâmbătă, 11 noiembrie. Am spune că startul a fost de bun augur – seara şi pe parcursul nopţii au căzut ploi care vor ajuta puieţii plantaţi să prindă rădăcini şi să ierneze cu bine.

La primul „weekend de împădurire” au participat în principal oameni care s-au mobilizat şi s-au organizat în cadrul ONG-urilor din care fac parte sau angajați ai instituţiilor publice.

Echipa Ecopresa la acțiunea de plantare din satul Hîrtop, raionul Cimișlia
Echipa Ecopresa la acțiunea de plantare din satul Hîrtop, raionul Cimișlia. Foto: Ecopresa

35 de milioane de puieți într-o singură toamnă

Silvicultorii au crescut şi au pregătit pentru plantările din această toamnă 35 de milioane de puieţi din diverse specii. Iar terenurile au fost identificate şi pregătite prin colaborarea dintre Agenţia „Moldsilva” şi autorităţile publice locale.

În cadrul actualei campanii de plantare, terenurile degradate au fost oferite spre împădurire de autoritățile publice locale, în baza unor contracte de asociere civilă. „Timp de 10 ani, plantațiile vor fi îngrijite de „Moldsilva”, iar apoi vor reveni în posesia administrațiilor publice locale”, a precizat pentru Ecopresa Valeriu Caisîn, directorul general al Agenției „Moldsilva”.

Pe parcursul lunilor noiembrie şi decembrie, campania se va desfăşura pe o suprafaţă de 7.000 de hectare – 4.000 de hectare de terenuri degradate pe care n-au existat anterior păduri şi 3.000 de hectare pe care pădurea s-a uscat. Iar timp de 10 ani, până în 2032, Programul Național de Împădurire prevede reabilitarea fondului forestier degradat și crearea de noi păduri pe o suprafață de 145 de mii de hectare. Programul se desfășoară sub egida președintei Maia Sandu.

Foto: Ecopresa
Foto: Ecopresa

Președinta Maia Sandu și reprezentanți ai Delegației UE au plantat în comuna Răzeni, raionul Ialoveni

Şefa statului a plantat copaci în apropierea comunei Răzeni, raionul Ialoveni. „Împreună cu colegi de la Președinție, localnici, elevi de la liceul din sat, reprezentanți ai Delegației UE în Moldova și angajați ai întreprinderii silvice, am plantat 18 mii de puieți de stejar și salcâm, pe aproape 4 hectare de teren”, a scris Maia Sandu pe reţelele sociale.

Ea a îndemnat cetăţenii să participe în următoarele săptămâni la campanie în cât mai multe localități din țară, pentru că „pădurea înseamnă locuri mai frumoase, resurse mai multe de apă și un mediu sănătos”.

Ministerul Mediului și subdiviziunile sale au plantat în satul Hârtop, raionul Cimișlia

Peste 150 de angajaţi ai Ministerului Mediului și ai subdiviziunilor sale – Apele Moldovei, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Agenția de Mediu, Inspectoratul de Protecție a Mediului, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice – au plantat copaci în cadrul Î.S. Silvo-Cinegetice Cimișlia, pe terenul satului Hârtop, în colaborare cu ocolul silvic și administrația publică locală. Ei au sădit pe un teren de 7 ha cu văi şi dealuri, pe care n-a existat anterior pădure, puieţi de salcâm, paltin de munte, corcoduş şi vişin turcesc. În total, au fost plantați aproximativ 30.000 de puieți, pe o suprafață de peste 7 hectare.

Și Ecopresa a plantat la Hârtop

Echipa Ecopresa, împreună cu colegi de la AO Renașterea Rurală, a plantat copaci în satul Hârtop din Cimișlia.

Localitățile participante și primele rezultate de la plantări – pe pagina „Moldsilva”

Duminică, „Moldsilva” a precizat pe reţelele sociale că implicarea și determinarea comună au adus primele rezultate ale campaniei de plantări:

Satul Dubovca – s-au plantat 2,5 ha cu salcâm alb. Au participat 40 de persoane și angajații silvici din cadrul ocolului silvic Bozieni.

Satul Voinescu – s-au plantat 6,22 ha cu specia plop, cu participarea profesorilor de la gimnaziile Pogănești, Cioara, Datcu – 50 de persoane.

Satul Bardar – s-au plantat 6 ha cu specia tei, cu participarea a 60 de angajaţi SIS și a 20 de persoane de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Satul Buțeni – s-au plantat 3,43 ha. Au participat 45 de persoane de la Comisia Națională a Pieței Financiare și 2 instituții medico-sanitare – 40 de persoane.

Satul Costești – 40 de persoane de la Ministerul Educației și Cercetării au plantat 4 ha.

Satul Negrea – 25 de persoane de la Agenția Proprietății Publice și angajații aparatului central Hâncești-Silva au plantat 1,52 ha.

Satul Stolniceni – 25 de persoane de la IGSU Hâncești au plantat 2,19 ha.

„Moldsilva” va prezenta în continuare rezultatele din toate regiunile pe pagina sa de Facebook. 

Cât ne costă să împădurim Republica Moldova și de unde luăm banii?

„Pentru moment, din bugetul de stat avem alocate 40 de milioane de lei pentru prima jumătate a campaniei la începutul anului. Ulterior, au fost rectificări la buget – 86 de milioane. Acum suntem în proces de negocieri cu Agenția franceză de dezvoltare, cu Banca Europeană de Investiții privind finanţarea parţială şi grant. Avem şi granturi din partea IFAD-ului (Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii) și din partea altor donatori”, a declarat la faţa locului pentru Ecopresa Aliona Rusnac, secretar de stat, Ministerul Mediului.

Un proiect ambițios cu două mari provocări

La acţiunea de plantare din Hârtop a participat şi Aurel Lozan, doctor în științe biologice și consultant al Băncii Mondiale.

„Este un program foarte ambițios. Asemenea program în Europa nu mai există. Cunosc programul, fiindcă am participat la elaborarea acestuia. A fost elaborat pe parcursul anului trecut şi aprobat pe 17 februarie 2023. A intrat în vigoare acum, astăzi a fost lansat oficial prin mobilizarea propriu-zisă la lucrările de plantare în teren. Urmează faza de implementare – în următorii 10 ani va trebui să plantăm 145.000 de hectare”, a declarat Aurel Lozan pentru Ecopresa.

Potrivit lui, „două provocări mari sunt disponibilitatea terenurilor pentru împădurire și asigurarea cu material forestier de reproducere”.

„Se pare că asigurarea cu material forestier de reproducere este o provocare mai mare, actuală, mai pronunțată pentru Republica Moldova. Deoarece schimbările climatice impun o nouă agendă, o viziune revizuită asupra felului în care ar trebui să fie realitatea nouă. Acum ne aflăm în altă realitate – vedeţi, suntem în mijlocul lunii noiembrie, dar avem temperaturi de 13-14 grade Celsius. Respectiv, vegetația forestieră care produce material, sămânța pe care o luăm tot din pădurile noastre, se confruntă cu această provocare climatică. Şi pădurile sunt stresate de încălzirea globală – nu produc atât de multă sămânţă pe cât ne-am dori, iar sămânța care există trebuie valorificată la maximum. Deci, avem o sumedenie de chestiuni care trebuie luate în considerare. Avem un deficit la capitolul material săditor. Este nevoie de materialul săditor pe care nu-l avem în cantitățile dorite”, a explicat Aurel Lozan.

El a subliniat că „instituţia pe care se mizează cel mai mult în cadrul programului de împădurire este Agenția „Moldsilva” – aceasta urmează să asigure materialul forestier de reproducere, crescându-l în pepinierele sale.

„Dar se va miza și pe pepinierele private. Noi am fi vrut ca materialul semincer sau cel puțin crescut să fie adus din România, spre exemplu. Geografic, suntem foarte similari”, a constatat Aurel Lozan.

El s-a referit şi la necesitatea dezvoltării „subsectorului forestier privat” – în Republica Moldova există foarte puține păduri private, pe o suprafaţă mai mică de 3.000 de hectare.

Statistica tristă a pădurilor din Republica Moldova

În prezent, în Republica Moldova sunt împădurite doar 11% din teritoriul țării. Nivelul mediu de împădurire în UE este de 37,7%.

Suprafața totală a pădurilor din Republica Moldova este estimată la 371,0 mii ha, care sunt gestionate de:

• Agenția „Moldsilva” – 303,2 mii ha;

• UTA – 50,5 mii ha;

• Private – 2,7 mii ha;

• Alți gestionari (teritoriul din stânga Nistrului) – 14,6 mii ha.

Toţi cei care doresc să planteze copaci în cadrul campaniei sunt aşteptaţi de Ministerul Mediului şi Agenţia „Moldsilva” să se alăture până la sfârşitul anului. „Harta terenurilor ce vor fi plantate în perioada noiembrie – decembrie 2023” şi datele de contact ale responsabililor de la faţa locului pot fi accesate pe site-ul moldsilva.gov.md.

Plantare 2023. Foto: Ecopresa
Plantare 2023. Foto: Ecopresa
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!