fbpx

FOTO/ Zeci de saci cu gunoi, colectați din bazinele a șase râuri din sudul țării

 FOTO/ Zeci de saci cu gunoi, colectați din bazinele a șase râuri din sudul țării
Susține Ecopresa, distribuie!

Bazinele râurilor Larga, Tigheci, Botna, Vasilcău, Răut și al fluviului Nistru au devenit mai curate după ce zeci de saci de gunoi au fost adunați de pe malurile acestora din șapte localități din țară – satul Lingura, raionul Cantemir, orașul Cantemir, comuna Tigheci, raionul Cantemir, satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, satul Căzănești, raionul Telenești, comuna Vasilcău, raionul Soroca –  cu implicarea a aproximativ 100 de elevi, profesori, reprezentanți ai administrațiilor publice locale.

Campania de salubrizare a fost organizată pe parcursul ultimelor două săptămâni ale lunii septembrie de către Centrul Național de Mediu cu suportul financiar al Suediei.  

„Scopul nostru a fost de a sensibiliza opinia publică față de protecția resurselor de apă, în primul rând, prin activități practice, susține Anastasia Radu, manager de comunicare al Centrului Național de Mediu. Ne bucură prezența înaltă și interesul sporit al tinerilor față de asemenea acțiuni. Or, în pofida condițiilor meteo nefaste din unele localități, aceștia au reușit să se mobilizeze, îndeplinindu-și sarcinile cu mult entuziasm și dedicație.”

Întrebați ce i-a motivat să participe la acțiunile de salubrizare, copiii au răspuns că starea mediului înconjurător este unul din factorii cheie ce le-ar asigura un viitor mai bun atât lor, cât și urmașilor.

”Locuiesc chiar lângă râul Larga și familia noastră folosește apa din râu pentru a iriga grădina, spune Gabriela Ipatii, locuitoare a satului Lingura. Din aceste considerente, este foarte important să menținem apa curată, întrucât aceasta nimerește în sol, de acolo în legumele și fructele pe care le consumăm, alimentația sănătoasă fiind o prioritate pentru noi, mai ales acum, pe timp de pandemie”.

”Dacă apa din râuri va fi murdară, riscăm să rămânem nu numai fără pești, ci și fără animalele care locuiesc în aceste ecosisteme, afirmă Sebastian Isac, locuitor al orașului Cantemir. Împreună cu colegii de clasă am venit să plantăm sălcii pe malul râului Tigheci, deoarece acestea păstrează malurile de la erodare. Ne pasă de mediul în care trăim și ne dorim ca și copiii noștri, în viitor, să beneficieze de bunătățile pe care le avem noi astăzi”.

Campania de salubrizare s-a desfășurat în cadrul comitetelor sub-bazinale create de către Centrul Național de Mediu, din componența cărora fac parte și autoritățile publice locale. Potrivit acestor din urmă, oamenii au început să fie mult mai responsabili în ceea ce privește menținerea ordinii și curățeniei în localități.

”Suntem în avangardă cu tot ce ține de problema deșeurilor, susține Roman Sergiu, primarul satului Lingura, raionul Cantemir. O dată la două săptămâni evacuăm deșeurile la gunoiștea autorizată, întru acest scop fiind perceput și un tarif de 20 de lei per familie. Locuitorii satului nostru înțeleg importanța existenței unui sistem de management al deșeurilor și sunt dispuși să plătească acest preț pentru serviciile pe care le oferim”. 

Pentru cadrele didactice, campania de salubrizare a râurilor a servit drept un bun prilej de a desfășura ore de educație ecologică.

”Din cauza dezechilibrului ecologic prin care trece întreaga planetă, susține dna Caludia Cazac, profesoară la I. P. Gimnaziul ”Dumitru Matcovschi” din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, ne-am unit eforturile și am reușit să facem ordine pe o porțiune de un km de pe malul fluviului Nistru. Am ales această zonă deoarece chiar aici elevii se odihnesc pe parcursul verii. Nu am lăsat în umbră nici izvorașul de pe malul Nistrului care potolește setea la foarte mulți trecători. Elevii au simțit emoții de bucurie, au manifestat  spirit civic și s-au simțit mândri de succesul obținut pe parcursul a 2 ore de muncă.”

Campania de salubrizare a râurilor a fost organizată de către Centrul Național de Mediu cu ocazia Zilei Mondiale a Monitorizării Apei și a EU Clean Beach Day, marcate în cea de-a treia sâmbătă a lunii septembrie.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!