FOTO/ Un vis, mistuit de un incendiu de vegetație. O parte din Duruita Camping Club, distrusă de flăcări
De câțiva ani, Duruitoarea Veche a devenit una dintre cele mai vizitate destinații turistice din R. Moldova. Destinația a devenit populară și datorită Duruita Camping Club, un loc de campare unde se puteau opri turiștii veniți în zonă. Acum câteva zile o parte din camping a fost distrusă de flăcări. Potrivit proprietarului, Adrian Musteață, deși paguba materială se ridică la câteva zeci de mii de lei, e mai mare cea morală – natura care a fost distrusă și visul său legat de camping.
Adrian Musteață era la Chișinău când a fost sunat de vecini și a fost anunțat că flăcările îi distrug munca de ani de zile. Bărbatul a alertat pompierii și spune că aceștia, cu ajutorul sătenilor, au oprit extinderea flăcărilor, însă deja o parte din bunuri a fost distrusă. Mai exact, au ars elementele construite pentru a fi folosite ca spațiu artistic și unele dintre căsuțele pentru camping, destinate turiștilor.
„Am restaurat căsuțele și am amenajat spațiul ca Duruita să fie un spațiu educațional, de sport și artă. Dar recent au ars construcțiile proiectului utopic. Așa cum s-a întâmplat cu toate utopiile de până acum”, povestește Adrian Musteață.
Potrivit informațiilor preliminare, incendiul s-a pornit de la un foc aprins în apropiere de cineva care făcea curățenia de primăvară. Cazul este cercetat de poliție. Deși pagubele aduse afacerii sale se ridică la câteva zeci de mii de lei, proprietarul Duruita Camping Club accentuează că pagubele aduse naturii sunt mult mai mari și speră că nefericitul incident va fi o lecție pentru toți cei care încă practică arderea vegetației uscate sau a deșeurilor în cadrul curățeniei de primăvară.
El a accentuat că și stânca, care este o mândrie a satului, a suferit din cauza incendiului. A ars și este neagră în loc să fie plină de iarbă și flori ca în alți ani, în aceeași perioadă.
Contactat de ecopresa.md, Dumitru Cecan de la Inspecția pentru Protecția Mediului Rîșcani a declarat că prejudicii considerabile nu au fost aduse stâncii. Tot el a precizat însă că a ars învelișul ierbos și a fost adus și un prejudiciu resurselor de aer provocat de la ardere.
La câteva zile de la incendiu și după ce văzut cu proprii ochi distrugerile cauzate de flăcăi, Adrian Musteață privește filozofic lucrurile și spune că „cucutienii, care incinerau ipotetic casele lor și făceau altele la un anumit răstimp, poate aveau formula lor creativă. Poate îmi vine revelația și refac altfel. Sau poate altceva”.
Incendiul de la Duruitoarea a avut loc pe 28 martie. În aceeași zi, în întreaga Moldovă, pompierii au intervenit în 316 misiuni de lichidare a focarelor de vegetație. Cele mai multe misiuni au avut loc în localități din raioanele Râșcani, Drochia, Ocnița, Glodeni, Călărași, Anenii, Noi, Căușeni, Hâncești, Rezina și municipiul Chișinău.
Imagini de la Duruita Camping Club înainte de incendiul din 28 octombrie 2022
Pompierii vin cu un apel față de oameni să oprească aprinderea vegetației uscate, gunoiului menajer, dar și a stufărișului în preajma lacurilor. O simplă scânteie dezvoltă incendii de proporții în urma cărora au de suferit plantele și animalele de câmp. În condiții de umiditate redusă, temperaturi ridicate și vânt puternic, incendiile se răspândesc cu repeziciune.
De la începutul anului 2022, salvatorii și pompierii au intervenit în peste 5000 de misiuni de localizare și stingere a terenurilor arse, fiind afectate peste 38 mii hectare de vegetație.