fbpx

VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios

 VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios

Agrius convolvuli (Molia șoim). Foto: Wikipedia

Susține Ecopresa, distribuie!

Doi fluturi ce seamănă cu pasărea colibri întâlnim în Republica Moldova: Macroglossum stellatarum (Sfinx colibri, Molia colibri) și Agrius convolvuli (Molia șoim). Pe cel de-al doilea l-am admirat și filmat zilele acestea la început de amurg, când Soarele mai era pe cer, într-o grădină cu diverse flori, de toate culorile, inclusiv trandafiri, cârciumărițe, crăițe, panseluțe, gura-leului. Agrius convolvuli este de culoare gri, are o lungime de 4-5 cm, ochi mari și o trompă cât lungimea corpului. Îl deosebim de ruda sa Sfinx colibri mai ales după dungile roșii (roz) și negre de pe corp. 

Molia șoim și Molia colibri fac parte din categoria fluturilor nocturni. Dar, spre deosebire de alte specii nocturne, sunt mai activi în orele cu lumină. Seamănă cu pasărea colibri prin felul în care-și mișcă rapid aripile atunci când planează deasupra florilor pentru a le culege nectarul și prin faptul că au trompe lungi, care amintesc de ciocul acestor păsări. Sunt ageri, trec rapid de la o plantă la alta. Nu produc niciun fel de pagube în grădini când sunt în stadiul de fluturi. Dimpotrivă, ne fac mari servicii, pentru că sunt polenizatori harnici. Totuși, în unele țări s-au raportat daune din partea larvelor (omizilor) de Molie șoim pentru culturi agricole precum tomatele și cartofii.

Agrius convolvuli (Molia șoim)
Macroglossum stellatarum (Sfinx colibri)
Macroglossum stellatarum. Foto: casoteca.ro

Anvergura aripilor unui fluture adult Sfinx colibri atinge 4,5 – 5 centimetri. Aripile superioare îi sunt maronii, cu desene fine de culoare neagră, iar aripile inferioare le are portocalii și mai mici ca dimensiune. Corpul i se termină cu o coadă-evantai. Preferă regiunile calde și, la fel ca Molia șoim, este o specie destul de răspândită în Europa.

„Îi vedem în perioada caldă acolo unde sunt flori. Le plac în special cârciumărițele și crăițele. Există situații hazlii când unii observă acești fluturi și spun că în Moldova au apărut colibrii”, povestește Galina Bușmachiu, doctor habilitat în biologie, șefa Laboratorului de Entomologie al Institutului de Zoologie, solicitată de Ecopresa.

Macroglossum stellatarum. Foto: Wikipedia

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic