FALS: Maia Sandu s-a pronunțat pentru construcția de către Ucraina a hidrocentralei pe Nistru
După întâlnirea de pe 12 ianuarie 2020 a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, deputatul socialist Corneliu Furculiță și resursele media afiliate PSRM au transmis informații false că Maia Sandu susține inițiativa Ucrainei de a construi o hidrocentrală pe râul Nistru, ceea ce ar pune în pericol alimentarea cu apă a municipiului Chișinău, scrie stopfals.md.
În ziua când la Kyiv a avut loc întâlnirea președinților Moldovei și al Ucrainei, pe blogul deputatului și președintelui fracțiunii PSRM în Parlament Corneliu Furculiță a fost publicat un text întitulat „Construcția unei hidrocentrale de către Ucraina pune în pericol alimentarea cu apă a orașului Chișinău”. “În contextul înțelegerilor de astăzi între președinții Moldovei și Ucrainei, aflăm cu îngrijorare că Maia Sandu crede că intențiile Kievului de a construi hidrocentrala de la Novodnestrovsk „va crește cantitatea de energie electrică pe care Ucraina o va livra Moldovei”. Adică, Ucraina ne va vinde mai multă energie electrică decât până acum, însă cu un risc imens pentru peste un milion de moldoveni. Construcția acestei hidrocentrale de către Ucraina pune în pericol alimentarea cu apă a orașului Chișinău, care se alimentează în proporție de 90 la sută din răul Nistru”, afirmă Corneliu Furculiță. „Construcția hidrocentralei de la Novodnestrovsk mai înseamnă și cedarea din partea Moldovei a unei părți din teritoriu”, a mai menționat deputatul socialist.
Câteva site-uri au publicat în aceeași zi știri cu conținut identic, în care o acuză pe Maia Sandu că ar susține inițiativa Ucrainei de a construi o hidrocentrală pe râul Nistru. „Orașul Chișinău ar putea rămâne fără apă! Sandu s-a pronunțat pentru construcția Hidrocentralei de la Novodnestrovsk” – a scris Moldova24.info, „Maia Sandu susține intenția Ucrainei de a construi Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, care poate lăsa Chișinăul fără apă”, au alertat Subiectulzilei.md și Democracy.md, iar site-ul postului de televiziune NTV Moldova, deținut de același deputat Furculiță, a anunțat că „Sandu s-a pronunțat pentru construcția Hidrocentralei”. Site-urile posturilor de televiziune afiliate PSRM AccentTV și Primul în Moldova, dar și Politics.md l-au citat pe Corneliu Furculiță, menționând că acesta i-a cerut Maiei Sandu să țină cont de interesele cetățenilor Republicii Moldova, dar nu de interesele străine. Telegraph.md, Evenimentul.md și Abcnews.md au publicat comentariul la această temă al lui Valeriu Munteanu, fost ministru al Mediului, ultimele două site-uri accentuând că Munteanu ar fi nemulțumit de abordarea și „atitudinea loială” a Maiei Sandu. În niciunul din cazuri, sursele media nu au inserat însă și declarația completă a președintei la acest subiect.
Maia Sandu nu a declarat că susține construcția hidrocentralei
În realitate, declarația președintei Sandu a fost distorsionată, or, ea nu a spus că susține construcția hidrocentralei de la Novodnestrovsk. Astfel, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski, președinta R. Moldova a declarat: „Am discutat necesitatea de a găsi soluții în interesul cetățenilor ambelor state în domenii-cheie, cum ar fi asigurarea securității la frontiera de stat comună; asigurarea protecției mediului; cooperarea în domeniul energetic; reglementarea prin prisma normelor de drept internațional și în interesul ambelor state a subiectelor ce țin de recunoașterea reciprocă a drepturilor de proprietate; dezvoltarea continuă și balansată în comerțul bilateral; liberalizarea transporturilor internaționale între țările noastre; și problemele ce țin de funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean. Având în vedere că apele fluviul Nistru asigură viața și bunăstarea a peste șapte milioane de oameni care locuiesc în bazinul acestui râu, atât din Republica Moldova, cât și din Ucraina, este foarte important să continuăm dialogul dintre țările noastre pentru a asigura protecția și utilizarea durabilă a râului Nistru pentru ca apa lui să servească atât generației noastre, cât și generațiilor următoare”. La conferința de presă despre rezultatele vizitei oficiale în Ucraina, M. Sandu a detaliat că în cadrul întâlnirilor la Kyiv a exprimat îngrijorarea în raport cu situația râului Nistru, inclusiv legată de Complexul Hidroenergetic Nistrean. „Am reiterat propunerea de a solicita Uniunii Europene să facă evaluarea impactului de mediu. Am convenit asupra necesității reluării imediate a activității grupurilor de lucru din cadrul guvernelor”, a declarat Maia Sandu.
Munteanu: „Subiectul trebuie mediat de UE”
Valeriu Munteanu, fost ministru al Mediului, confirmă că în partea superioară a fluviului Nistru sunt două potențiale pericole majore: extinderea nodului hidroenergetic de la Novodnestrovk și intenția Ucrainei de a construi noi hidrocentrale pe Nistrul superior. El a declarat pentru portalul Stopfals.md că „zona Nistrului superior, unde vor ucrainenii să construiască lacuri de acumulare pentru noi hidrocentrale este o zonă carstică și milioane de metri cubi de apă nu vor mai rămâne în albia fluviului, ci vor intra în subteran. Mai mult decât atât, tratarea termică a apei prin metoda „turbinei” deteriorează calitatea apei și schimbă capacitatea acesteia de auto-filtrare. Iar cel mai grav este că reglarea debitului de apă de către partea ucraineană, în regim noapte-zi, duce uneori la oprirea totală a debitului de apă din hidrocentrala de la Novodnestrovsk”. Fostul ministru este convins că discuțiile moldo-ucrainene la această temă trebuie mediate de Uniunea Europeană. „Maia Sandu înțelege aceste realități și acționează cu bună-credință și în interesul statului nostru, dar până la numirea unui alt Guvern și a altor responsabili de acest subiect sunt departe de gândul că putem avansa. Moldova trebuie să insiste, așa cum am început încă în 2017, ca subiectul să fie mediat de către structurile UE, or, din punctul de vedere al Republicii Moldova, Ucraina încalcă normele europene de mediu”, a precizat Valeriu Munteanu.
La rândul său, Iuliana Cantaragiu, expertă de mediu și fostă Secretară de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în Guvernul condus de Maia Sandu, afirmă că în soluționarea acestor probleme trebuie să fie implicați partenerii europeni. „Atât Moldova, cât și Ucraina au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, angajându-se să respecte o serie de norme și reguli inclusiv privind protecția mediului și a resurselor de apă. Având în vedere că expertiza UE în acest domeniu este mult mai vastă decât a Republicii Moldova și a Ucrainei, este iminentă asistența UE la evaluarea impactului complexului hidroenergetic asupra fluviului Nistru și în procesul de negocieri dintre statele noastre”, precizează experta.
Lilia Zaharia/Stopfals.md