„Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume!” – Ziua Mondială a Apei a fost marcată de către studenți la UTM
Importanța apei pentru planetă, societate și economie și utilizarea responsabilă a acesteia a fost subiectul unui eveniment organizat pentru studenții a două instituții de învățământ din Chișinău. Inițiativa aparține reprezentanților Facultății Tehnologia Alimentelor de la Universitatea Tehnică din Moldova, care au avut printre oaspeți angajați ai Ministerului Educației, Ministerului Mediului și oameni de afaceri. În discursurile lor, participanții la întâlnire au accentuat importanța unui mod sănătos de viață, necesitatea diminuării risipei alimentare și respectării principiilor de valorificare eficientă a apei.
„Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură și gest contează!” – a fost sloganul evenimentului din acest an.
Pungi din plastic – probleme și soluții
Ana Bradu, fondatoarea „SRL Biopack Trading”, distribuitor exclusiv de pungi biodegradabile în Chișinău, a prezentat pungi ecologice, care se descompun în totalitate, fără a afecta mediul. Ana le-a vorbit studenților despre importanța de a conștientiza poluarea pe care o provoacă pungile de plastic asupra mediului, dar și efectele negative asupra sănătății omului.
„Tot mai mulți oameni cunosc despre daunele pungilor de plastic, doar că nu se grăbesc atât de tare să facă o schimbare, pentru că totul ce este făcut cu grijă pentru natură are costuri mai mari și atunci trebuie un efort mai mare. Cred că ar fi nevoie de un efort comun atât din partea autorităților, cât și din partea societății de mediu, dar și din partea antreprenorilor.
Nu pune nimeni la îndoială faptul că plasticul este periculos pentru sănătatea omului și a planetei. Este altceva atunci când se ia decizia de a schimba punga de plastic pe una ecologică. Iată aici, dacă asta costă, atunci omul se va gândi de câteva ori”, ne spune Ana Bradu.
De asemenea, Ana Bradu speră că tânăra generația va fi receptivă și va conștientiza cât de important este să protejăm natura. „Noi, furnizorii de ambalaje ecologice, transmitem alt mesaj societății – atunci când putem să excludem ambalajele, să facem acest lucru! Cu cât mai puține ambalaje folosim, cu atât este mai bine pentru planetă. De aceea, propunem aceste ambalaje care pot fi reciclate, reutilizate, pentru a da o durată de viață cât mai mare lucrurilor și să nu irosim resursele”, povestește fondatoarea companiei.
Afaceri mici cu impact național
Tot din grija față de mediu, Adrian Furculiță a hotărât să-și deschidă afacerea „Kelpak”, companie care produce lichide de alge brune marine. „Misiunea produselor pe bază de alge este de a oferi clienților noştri beneficii extraordinare la un cost redus. Extractul lichid de Alge Kelpak a fost un ajutor de nădejde pentru fermieri timp de peste 40 de ani, sporindu-le recoltele. Testările şi cercetările ştiinţifice de pe întreg mapamondul demonstrează că acțiunea unică a Kelpak asupra culturii conduce la beneficii consistente”, notează Adrian Furculiță.
Antreprenorul mai spune că, în mare parte, colaborează cu fermierii, estimând un număr de peste 50 de beneficiari direcți ai serviciilor oferite de „Kelpak”. „Cel mai important motiv care ne-a determinat să ne lansăm este deschiderea către activitatea de producere într-un mod mai sănătos și mai durabil”.
Un alt participant la eveniment a fost Petru Morari, reprezentant „SRL Ilema Terra Mereni”, producător autohton, adept al principiilor ecologice faţă de sol, apă și mediu, pe care le practică la producerea de verdețuri şi legume. „Folosim doar tehnologii ecologice în creșterea verdețurilor și legumelor deoarece ne pasă de mediul înconjurător, dar și de calitatea produselor pe care le vindem cetățenilor. De exemplu, la irigarea plantelor folosim apa în care locuiește peștele, fosforul ajută la înrădăcinarea plantei. Primăvara și toamna punem în pământ îngrășăminte de bază, calciu, fosfor, ele se descompun lent”, menționează Petru Morari.
Ceea ce consumăm, când întoarcem naturii, trebuie să fie de calitate
La eveniment s-a alăturat și Grigore Stratulat, secretar de stat la Ministerul Mediului, care le-a vorbit studenților despre importanța calității apelor. „Pe agenda ministerului avem o serie de politici și acte normative care vin să ajute, să asigure resurse de apă de calitate. Vorbim despre inițiative de ajustare a cadrelor normative la directivele europene, inclusiv despre calitatea apelor reziduale. Este foarte important ce întoarcem naturii după consum. În plus, vorbim despre gestionarea și prevenirea riscurilor de inundație. Trebuie să avem politicile respective pentru a asigura adaptarea la aceste schimbări climatice”, a menționat Grigore Stratulat în discursul său.
Prin mesajul lor, membrii Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova au susținut că Ziua Mondială a Apei este momentul perfect pentru a ne gândi la modul în care ne putem îngriji resursele noastre de apă. „Am avut posibilitatea să le vorbim studenților despre importanța vitală a apei pentru planetă, societate și economie, despre utilizarea durabilă și responsabilă a apei. Am menționat rolul mass-media în informarea, educarea și formarea de opinii în rândul populației”.
„Cred că evenimentul de azi a fost foarte util pentru a înțelege problema apelor, am aflat informații despre utilitatea metodelor de soluționare a unor probleme care ne afectează viața. Acestea ne vizează pe toți. M-am întristat să aflu că foarte mulți oameni nu au acces la apă potabilă. Am înțeles cât de norocoși sunt cei care pot bea un pahar cu apă curată, dar m-am simțit și responsabil de procese mici care ar putea îmbunătăți calitatea acesteia și care sunt accesibile pentru toți”, ne-a relatat unul dintre studenții Facultății Tehnologia Alimentelor.
Reiterăm că întrunirea a avut loc pe 22 martie, în contextul Zilei Mondiale a Apei, fiind organizată de către Departamentul Alimentație și nutriție din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor a Universității Tehnice din Moldova. Mai mulți studenți ai Colegiului Tehnic din Chișinău s-au alăturat la eveniment.