Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
După potopul de ninsoare, risc sporit de inundații
Risc sporit de inundații, anunță Ministerul Mediului, după ce în ultimele 24 de ore, în zona centrală și de sud a Republicii Moldova au căzut cantități record de precipitații (ninsoare și ploaie). Astfel, timp de o zi s-a înregistrat norma pentru o lună. În Chișinău stratul de zăpadă a ajuns la 57 cm de zăpadă, la Leova – 40 cm, iar la Cahul – 50 cm.
Meteorologii anunță că temperaturile vor crește progresiv în următoarele zile, astfel că, în doar câteva zile, toată zăpada se va topi, formându-se cantități foarte mari de apă.
Potrivit Ministerului Mediului, în următoarele 2-3 zile trebuie să fie curățate de arborii căzuți toate căile de evacuare a apei: canale, râpe, râulețe, râuri, întru asigurarea unei capacități cât mai mare de evacuare a apei.
Specialiștii de la Apele Moldovei au constatat astăzi, formarea mai multor stăvilare din arbori căzuți (cu coronamentul verde, au o capacitate foarte mare de detenție a apei) pe cursul râului Bâc, doar pe lungimea municipiului Chișinău.
Ministerul Mediului a solicitat tuturor reprezentanților APL să inspecteze zonele de evacuare a apei din localitățile rurale și urbane, să înlăture (neîntârziat) aceste stăvilare formate din arbori căzuți, pentru a ajuta la prevenirea inundațiilor.
Totodată, a fost solicitat sprijinul cetățenilor la aceste procese, având în vedere că, în anumite localități, astfel de situații sunt multiple, iar primăriile au de obicei posibilități modeste de intervenție.
Proprietarii și deținătorii de bazine acvatice sunt chemați să monitorizeze nivelul apei, asigurând, după necesitate, evacuarea controlată (și coordonată cu instituțiile abilitate) a apei, pentru evitarea ruperii digurilor și provocării inundațiilor.
1 Comment
[…] După potopul de ninsoare, risc sporit de inundații […]
Comments are closed.