Turismul din Moldova, în plină tranziție digitală. Șase unități turistice, inclusiv eco, au integrat deja soluții inteligente
Mai multe unități de cazare din țară au pornit procesul de digitalizare a serviciilor oferite, cu suportul Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM). Astfel, vacanțele în R. Moldova vor deveni mai accesibile și mai atractive din orice colț al lumii. Printre beneficiarii care deja au implementat soluții digitale se numără și pensiuni ecoturistice.
Inițiativa presupune implementarea și integrarea unor sisteme de plată în timp real pe platformele unităților de cazare, care le vor permite acestora să utilizeze comerțul electronic, să realizeze vânzări în prealabil (presales) și să devină mai eco-friendly. Totodată, soluțiile digitale implementate vor facilita accesul vizitatorilor moldoveni și internaționali la serviciile turistice locale, prin doar câteva clickuri.
Șase unități turistice au integrat deja cu succes sistemul de plată pe platformele lor online, devenind primii beneficiari ai inițiativei: vinăriile Castel Mimi, Milestii Mici, Chateau Vartely, și pensiunile Eco Resort Butuceni, Casa din Luncă și Casa Verde. Pe lângă acestea, Vinăria Cricova este și ea în proces de digitalizare a serviciilor.
Liliana Buzilă, administratoarea agropensiunii Casa Verde, a declarat pentru Ecopresa.md că sistemul nou de rezervări a adus vizibilitate locației, dar și un grad mai mare de siguranță că turistul va ajunge la timp la destinație.
Proprietara mai subliniază prioritatea pentru activități și practici ecologice la Casa Verde, indicată chiar de numele agropensiunii. Astfel, toată vesela folosită aici este ecologică, produsele alimentare sunt de la producători locali, iar apa oferită oaspeților este de la izvor, servită în ulcioare din lut.
Inițiativa ANTRIM de digitalizare a sectorului turistic a fost lansată în anul 2020, în contextul restricțiilor impuse de pandemie, cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate din Moldova.