Cum să promovăm eficient practicile prietenoase mediului în rândul cetățenilor
Liderii comunitari și funcționarii locali pot schimba spre bine viața unei comunități prin promovarea unor practici eficiente mediului. Cum să facă asta, dar și care sunt cele mai eficiente metode de comunicare cu cetățenii au aflat în cadrul instruirii Transparența și comunicarea pentru o bună guvernare locală; Instrumente de comunicare, PR și advocacy organizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu.
Participanții, 15 reprezentanți ai APL, servicii publice și lideri comunitari din raionul Strășeni au încercat să identifice cele mai bune căi de comunicare prin care să convingă oamenii să nu mai arunce gunoiul în câmp, să nu ardă vegetația sau cum să renunțe la gropi de canalizare neecologice etc. Ajutor le-a fost trainera Iulia Cozacenco care a explicat care este importanța și beneficiile comunicării. Totodată, a vorbit și despre transparența și advocacy, ca instrument de dialog.
Informațiile acumulate au fost puse de participanți în practică în cadrul lucrului în grup în baza modelului „World cafe”. Aceștia au trebuit să identifice canalele de comunicare, modalitățile de colaborare și dezbateri între grupuri.
Sesiunea de informare face parte din activitățile proiectului „Implicare civică pentru servicii publice de calitate”, implementat în cadrul PGL „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de UE și implementat de GIZ. Aria proiectului include, în special, localitățile semnatare ale Convenției Primarilor privind Clima și Energia din raionul Strășeni.
Pe durata proiectului, Asociația își propune să îmbunătățească cooperarea și comunicarea între societatea civilă și APL/prestatorii de servicii și să crească nivelul de interacțiune între aceștia, pentru durabilitatea proiectelor investiționale ale UE.
***
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Implicare civică pentru servicii publice de calitate” în raionul Strășeni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.