fbpx

De la 1 noiembrie, consumatorii casnici pot solicita compensații pentru energie

 De la 1 noiembrie, consumatorii casnici pot solicita compensații pentru energie

Sursa foto: playtech.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

De la 1 noiembrie, putem solicita compensații pentru gaze naturale, energie termică, energie electrică, lemne și cărbune, consumate în perioada rece a anului.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, pentru a beneficia de compensații și în acest an, consumatorii casnici trebuie să se înscrie în programul „Ajutor la contor” pe platforma compensatii.gov.md, până pe data de 25 noiembrie.

Anul acesta, vom avea două tipuri de compensații: compensația în factură și compensația sub formă de plată monetară lunară, acordată în special pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne și cărbuni. Pentru a beneficia de compensații, toate gospodăriile casnice trebuie să se înscrie în sistemul de compensații, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu anul trecut. Procesul de înregistrare este foarte simplu și durează circa 15 minute”, a declarat oficialul.

Și în acest an, persoanele care nu au acces la internet sau întâmpină dificultăți în înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md vor putea apela la asistenții sociali sau la bibliotecarii din localitate. De asemenea, pentru întrebări legate de procesul de înregistrare va fi disponibil numărul gratuit 0 8000 5000 al Centrului de apel.

Compensații vor fi alocate pentru 7 categorii de vulnerabilitate energetică, în acest an fiind adăugate încă două categorii noi – extremă și primară.

La stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică, autoritățile vor utiliza informațiile privind veniturile persoanelor deținute de Serviciul Fiscal de Stat, de Casa Națională de Asigurări Sociale și de alte instituții ale statului, precum și de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare, pentru a se asigura de corectitudinea datelor.

De asemenea, va conta și gradul de dizabilitate severă (gradul I) al membrilor gospodăriei casnice, precum și rata creditului imobiliar pentru locuința indicată în cerere.

Valoarea compensației pentru facturi va fi dedusă din venitul disponibil pentru achitarea energiei. Familiile care au ca principală sursă de încălzire lemnele sau cărbunii vor primi o plată monetară lunară fixă de 800 de lei – cu 100 de lei mai mult decât în sezonul precedent.

Pe parcursul sezonului rece, beneficiarii vor avea posibilitatea să modifice cererea depusă în sistem doar în două cazuri – pentru a include copii nou-născuți, sau pentru a exclude persoane decedate.

În sezonul rece 2022-2023, aproximativ 900 de mii de gospodării au beneficiat de compensații la factură. Conform evaluării PNUD, compensațiile au redus nivelul sărăciei energetice cu 43% și au avut impact semnificativ asupra celor mai vulnerabile familii. Au fost compensate până la 57% din costurile facturilor pentru gazul natural și 59% din costurile facturilor pentru energia termică.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari