fbpx

Cod Portocaliu și Galben de furtună: Pe 14 și 15 septembrie va ploua puternic, cu tunete și fulgere

 Cod Portocaliu și Galben de furtună: Pe 14 și 15 septembrie va ploua puternic, cu tunete și fulgere

editiadetimis.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Meteorologii au instituit Cod Portocaliu și Cod Galben de ploi puternice, cu descărcări electrice pentru intervalul 14 septembrie, ora 03:00 – 15 septembrie, ora 06:00. Vântul se va intensifica și va sufla în rafale de 15-20 de metri pe secundă.

Periodic, vor cădea ploi torențiale, cu cantități de apă de 15-49 de litri pe metru pătrat (l/m2) – în regiunile marcate pe hartă cu Cod Galben.

Izolat, precipitațiile vor fi foarte puternice, de 50-60 l/m2 – pentru aceste regiuni a fost instituit Codul Portocaliu.

meteo.md

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) semnalează consecințele posibile ale unor asemenea intemperii:  

– Ploile intense pot afecta activitățile socio-economice.

– Risc de inundații în zonele vulnerabile.

– Dificultăți în circulația rutieră.

– Condițiile meteorologice pot cauza daune materiale și victime omenești.

SHS ne recomandă să fim precauți și să urmărim actualizările meteorologice.

Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vine cu avertizări în vederea evitării situațiilor de risc sau pierderi de vieți omenești.

În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii le recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.

Oamenii sunt îndemnați să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Important de reținut în asemenea cazuri: distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției.

Trebuie evitată atingerea și pășirea peste cablurile căzute la pământ.

De asemenea, gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora, pentru a preveni inundațiile. Totodată, ar trebui să verifice dacă digurile de protecție sunt bine fortificate.

IGSU subliniază: aparatele și utilajele electrice trebuie deconectate în timpul intemperiilor, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice în timpul ploilor cu tunete și fulgere, pentru că acestea conduc foarte bine curentul electric.

O atenție deosebită trebuie acordată copiilor. Părinții sau cei care au în grijă copii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.

În caz de situații de risc și excepționale, oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

CITEȘTE ȘI: Cum ne protejăm de tunete și fulgere în funcție de locul în care ne-a surprins furtuna – recomandările experților

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic

Leave a Reply