Anual, în Moldova sunt generate 10.000 de tone de deșeuri electrice. Care sunt posibilitățile de sortare a acestora
Toți avem acasă o mulțime de aparate electrocasnice ce și-au atins limita de utilizare, sunt defecte ori au fost deja înlocuite cu altele mai performante. Potrivit datelor furnizate de Profile Agency, anual, în Republica Moldova sunt generate circa 10.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). O parte dintre acestea ajung la groapa de gunoi și poluează solul, apa și aerul, iar o altă parte este colectată prin diferite sisteme de preluare a deșeurilor electrice și electronice.
DEEE înseamnă toate echipamentele electrice și electronice ieșite din uz care funcționau cu ajutorul bateriilor sau pe bază de curent, la priză: frigider, fier de călcat, mașină de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde etc.
Aceste deșeuri sunt periculoase pentru că ele conțin substanțe toxice extrem de nocive pentru mediul înconjurător și sănătatea umană. Spre deosebire de deșeurile menajere, acestea au un efect negativ de zece ori mai mare asupra naturii, iar reducerea potențialului risc de poluare depinde de modul în care fiecare persoană știe cum să procedeze cu electrocasnicele vechi.
Din fericire, există companii care se ocupă de colectarea și sortarea deșeurilor electronice și electrice. Sunt cel puțin patru platforme care se ocupă de aceasta: moldcontrol.md, ecosave.md, colectez.eu și b2b.accent.md.
Persoanele fizice și juridice pot solicita preluarea DEEE gratuit de la locul de producere (oficiu, domiciliu etc.), printr-un singur apel telefonic către sistemele colective autorizate sau prin transmiterea unui email prin care solicită preluarea acestora.
Totodată, în cadrul Campaniei „Marea Debarasare”, lansată pe 2 august, reprezentanții MOLDREC Group le propun instituțiilor publice şi celor de stat să se debaraseze de DEEE-URI, motivându-le printr-un aport financiar.
„Este demonstrat științific că nocivitatea deșeurilor de echipamente electrice și electronice este de 10 ori mai mare decât a deșeurilor menajere și, spre regret, în Republica Moldova, doar o mică parte din DEEE sunt colectate și reciclate, restul fiind aruncate la groapa de gunoi. În consecință, poluează solul, apa, aerul, flora, fauna, ceea ce cauzează diferite maladii, inclusiv în rândul copiilor, și reduce drastic speranța de viață a populației”, susține Mihail Caranfil, directorul executiv al sistemului colectiv autorizat Eco Save.
„Cel mai mult se colectează DEEE din mediul urban, aproximativ 75% comparativ cu 25% în mediul rural. Faptul că în mediul rural se colectează mai puțin este influențat de lipsa informării, lipsa culturii reciclării și, nu în ultimul rând, ei preferă să vândă aceste deșeuri de echipamente electrice și electronice la fier uzat – o practică foarte periculoasă și autoritățile de mediu ar trebui să intervină”, subliniază Mihai Cojocaru, administratorul Eco Save.
Potrivit datelor oficiale, în anul 2019, în lume au fost generate 53,6 milioane de tone de deșeuri electrice și electronice. Din cantitatea totală, doar aproximativ 20% au fost reciclate corespunzător.