fbpx

Amatorii de ciuperci de pădure sunt avertizaţi de ANSA să reziste tentaţiilor de a le consuma

 Amatorii de ciuperci de pădure sunt avertizaţi de ANSA să reziste tentaţiilor de a le consuma

Foto: Aurel Lozan

Susține Ecopresa, distribuie!

Cei care deja îşi fac planuri să meargă în pădure la cules ciuperci după ploile abundente din ultimele zile sunt sfătuiţi să renunţe la tentaţia de a le consuma, pentru că şi-ar pune sănătatea în pericol.

N-ar trebui să cumpărăm ciuperci din flora spontană (păduri), nici de la comercianţii din pieţe şi de pe marginea drumurilor care ne asigură că se pricep la ciuperci, avertizează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Autoritatea susţine că „nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele”. De asemenea, „nu există niciun test sau „antidot” la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau intoxicarea”.

„Chiar și persoanele care consideră că cunosc bine ciupercile pot da greș!”, accentuează ANSA.

Sunt false şi ne pot costa viaţa convingerile răspândite precum că ciupercile gătite cu oţet își pierd toxicitatea sau că ciupercile bune pentru consum pot fi „testate” cu ceapă şi usturoi în timpul fierberii, subliniază ANSA.

Pentru prevenirea toxiinfecțiilor, autoritatea recomandă procurarea ciupercilor doar din locuri autorizate, special amenajate, „care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sunt etichetate și marcate corespunzător”. De asemenea, consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute, este strict contraindicat. Până a fi gătite, ciupercile proaspete trebuie depozitate corect, la un loc răcoros.

În anumite condiții, ciupercile comestibile pot deveni otrăvitoare

„Toxicitatea ciupercilor depinde de condiţiile climaterice, de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de modul de preparare a lor, de cantitatea ingerată şi de starea de sănătate a consumatorilor”, explică doctorul în științe medicale Nicolae Gurschi, șeful secției de toxicologie de la Spitalul „Sfânta Treime” din Chişinău.

„Îndemnăm populația să nu consume ciuperci culese de pe câmp sau din pădure, ci doar cele crescute în sere autorizate şi comercializate în magazine. Nu li se recomandă consumul ciupercilor persoanelor cu probleme de sănătate ale aparatului digestiv şi copiilor cu vârsta de până la 7 ani”, precizează medicul.

Reamintim că, la primele simptome de intoxicaţie cu ciuperci, trebuie solicitat ajutorul medical. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor toxice, pot apărea semne de greață, voma, diareea, transpiraţia excesivă, potrivit surselor de specialitate. După 6 ore, bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore, pot apărea complicaţii severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Mai multe detalii despre prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci pot fi găsite pe pagina Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic