Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
De ce avem nevoie de folie de protecție solară la geamuri? Ce rol are și cât de eficientă este?
Instalarea unei folii de protecție solară la geamuri poate aduce numeroase avantaje. Protejează de căldură, de razele UV, de deteriorări mecanice ale sticlei geamului. În zilele caniculare, folia menține încăperile răcoroase, previne decolorarea mobilierului și a draperiilor. Mai multe despre beneficiile acestei folii de protecție aflăm de la Vladimir Ursu, expert în eficiență energetică, fondatorul Asociației Obștești „Renașterea Rurală”.
Împiedică 20-40% din razele ultraviolete și infraroșii să pătrundă în încăpere
Aplicarea foliei de protecție are multe avantaje. Vladimir Ursu spune că, datorită ei, ne putem proteja de lumina soarelui, luminozitate și căldură. „Această folie este importantă anume pe caniculă, când razele solare intră prin geam direct în încăpere. Ea este metalizată, compusă din două-trei straturi, și conține un filtru care împiedică 20-40% din razele ultraviolete, infraroșii sau alte raze să pătrundă în încăpere. Nu se recomandă ca folia să fie foarte tonată”.
Protejează interiorul de soare și de „ochii lumii”
Vladimir mai spune că această folie este un bun filtru pentru luminozitate – o reduce. „De obicei, consumatorii casnici nu vor ca draperiile să se decoloreze sau să li se deterioreze mobila. Sigur, se pot pune jaluzele, dar există și soluția de a aplica folia. Mai mult, dacă sunteți la nivelul 1 sau parter, nimeni nu va vedea ce se întâmplă în interior, deoarece folia este metalizată și are efect de oglindire. Iar din interior, dumneavoastră veți vedea foarte bine ce se întâmplă afară. Adică, este un aspect ce ține de confort”, explică el.
Pentru ce tip de folie să optăm?
Foliile de protecție solară sunt diverse – unele sunt autoadezive, altele – nu. Cea mai răspândită și solicitată, după părerea lui Vladimir, este folia de protecție solară de producție americană. „Era foarte promovată în anii trecuți. Acum oamenii au uitat puțin de această soluție. Nu este costisitoare și este destul de eficientă, nu necesită cheltuieli mari. Adică o poate aplica chiar gospodarul casei, nu este neapărat să chemi un specialist. Durata ei de viață este de 7-8 ani, cel puțin așa spun producătorii, care garantează că produsul nu-și va modifica proprietățile. Din câte cunosc, ea poate rezista și mai mulți ani, doar că poate pierde din proprietăți, degradează în timp”, menționează specialistul.
Cum aplicăm cu succes o folie de protecție solară pe o fereastră?
Aplicarea unei folii de protecție solară pe o fereastră nu este complicată. Vladimir Ursu ne recomandă să respectăm următorii pași:
- Folia de protecție se aplică pe o suprafață curată.
- Udăm generos suprafața cu apă cu săpun pentru a întârzia lipirea de sticlă. Putem repoziționa folia, dacă este necesar, înainte de instalarea finală.
- Alegem un moment al zilei în care ferestrele nu sunt fierbinți.
După ce a servit 7-8 ani, folia poate fi ușor înlăturată și nu se macină.
„De obicei, nu se macină, doar își schimbă aspectul exterior, pot apărea valuri pe ea și atunci se dezlipește ca un scotch. Foarte atent, o trageți”, ne recomandă Vladimir Ursu.
Deoarece în magazine se vând folii de protecție solară de mai multe tipuri, de la diverși producători, vă sugerăm să urmați instrucțiunile de pe ambalaj la aplicarea acestora.