Shop-MESTO, magazinul care încurajează reutilizarea hainelor
Ne place să fim în pas cu moda, dar aceasta se schimbă de la un sezon la altul. Tendința de a cumpăra tot mai des haine noi și de a purta o ținută o singură dată devine tot mai accentuată. Astfel, garderoba personală se umple cu haine pe care ajungem să nu le mai purtăm și pe care le aruncăm la groapa de gunoi într-un final. Industria modei este al doilea cel mai mare poluator al planetei. Pentru a reduce impactul negativ al textilelor asupra mediului, o soluție este să donăm îmbrăcămintea magazinelor second-hand sau organizațiilor caritabile.
Odată cu apariția „fast fashion”-ului (modei rapide), cantitatea de haine produse și aruncate a crescut considerabil. Fast fashion-ul este atât de popular printre oameni deoarece furnizează constant stiluri noi la prețuri foarte mici. Însă efectele pentru mediu sunt dezastruoase. În fiecare secundă, echivalentul unui camion plin cu haine este ars sau aruncat la gunoi. Potrivit datelor statistice, industriei modei îi revin 10% din emisiile de carbon (CO2) – mai mult decât zborurilor internaționale și transportului maritim luate împreună.
Există mai multe soluții sustenabile pentru a reduce impactul fast fashion-ului asupra mediului, iar una dintre ele ar fi să donăm hainele de care ne-am plictisit sau pur și simplu nu ne mai sunt necesare, în loc să le aruncăm.
Shop-MESTO, primul magazin caritabil din Republica Moldova
Shop-MESTO este primul magazin caritabil din Republica Moldova ale cărui obiective sunt promovarea consumului conștient, reutilizarea hainelor și oferirea donațiilor pentru oamenii aflați în dificultate.
Dacă aveți lucruri pe care nu le mai folosiți – cărți, jucării, bijuterii, dar în special haine și încălțăminte -, le puteți dona magazinului shop-MESTO. Toate lucrurile care ajung în magazin sunt împărțite pe categorii, în funcție de calitate, iar cele mai bune rămân în magazin (inclusiv încălțămintea aproape nouă, dezinfectată de către magazin). Banii obținuți din vânzări sunt donați în scopuri caritabile.
O altă parte din haine sunt transferate la un alt magazin shop-MESTO, de unde oameni din familii vulnerabile își aleg gratuit hainele de care au nevoie. Inga Bostan, fondatoarea magazinului shop-MESTO, spune că doritorii pot veni aici o dată la trei luni să-și aleagă o anumită cantitate de haine și două-trei perechi de încălțăminte. „Aceste reguli sunt importante pentru a ajuta un număr cât mai mare de oameni. Dacă cineva ar lua prea mult și prea des, cuiva nu i-ar ajunge deloc”, menționează fondatoarea.
Proprietara magazinului afirmă că aproape în fiecare săptămână o mașină mare cu aproximativ 100 de kilograme de haine și încălțăminte ajunge la oameni din sate. Respectiv, mai mult de 50% din lucrurile donate sunt oferite locuitorilor din mediul rural.
100 de tone reciclate în ultimii 6 ani
De mai bine de cinci ani de la fondare, zilnic, zeci de chișinăuieni calcă pragul magazinului. Acesta are și clienți fideli, care vin aici în fiecare sezon, atunci când își împrospătează garderoba. Proprietara magazinului spune că în cei aproape șase ani au fost reciclate estimativ 100 de tone de haine și peste două milioane de lei au salvat mai multe vieți.
„Deseori vin persoane care ne felicită pentru această inițiativă și ne dezvăluie faptul că până să afle de shop-MESTO pur și simplu duceau hainele la tomberon, fiindcă nu era altă soluție în Moldova. Acest lucru ne face să conștientizăm contribuția majoră pe care o aducem mediului și societății”, susține Inga Bostan.
Magazinul Shop-MESTO se află pe strada Alecu Russo, 15, în sectorul Râșcani al orașului Chișinău. Nr. de telefon: 0688 05 758.
Hainele prea vechi pentru a fi reutilizate ajung la azilurile de animale
Dacă unele haine sunt rupte, pătate ori au alte defecte și nu pot fi vândute și nici folosite acestea sunt oferite azilurilor de animale. Sunt foarte utile mai ales în perioada rece a anului, pentru că le țin de cald animalelor.
Câteva recomandări simple, dar foarte importante, pentru a combate risipa de haine:
Cumpără doar ceea ce ai nevoie – chiar dacă ești tentat/ă să mergi la shopping, încearcă să nu cumperi haine asemănătoare cu cele pe care le ai deja în garderoba ta. Gândește-te ce necesități ai și dacă într-adevăr merită să mai cumperi încă o pereche de blugi negri sau încă o cămașă albă.
Calitate, nu cantitate – de fiecare dată când mergi la cumpărături, setează-ți scopul să cumperi doar haine calitative, pe care să le poți purta mai mult timp și evită-le pe cele din materiale sintetice.
Regula celor 24 de ore – de multe ori, ne pomenim în situația că procurăm o haină din impuls, iar apoi rămânem dezamăgiți de produs. Aplică regula celor 24 de ore – pentru a fi siguri de achiziția pe care o facem, încercăm să amânăm momentul și să înțelegem dacă avem sau nu nevoie de acea cumpărătură.
În fiecare an, la nivel global, producem 92 de milioane de tone de deșeuri textile, în contextul în care doar opt procente din hainele vechi sunt refolosite și doar zece procente sunt reciclate, potrivit surselor internaționale.