Jurnaliști din cinci țări participă în Republica Moldova la o tabără media pentru a aborda probleme de mediu
Startul proiectului SDG Media Camp a fost dat online, în luna mai. Zilele acestea, cei 25 de jurnaliști din cinci țări: Germania, Polonia, Ucraina, Belarus și Republica Moldova sunt în Moldova, pe durata a cinci zile. Tabăra media se concentrează pe tematica Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă care au tangență cu mediul.
În prima zi a SDG Media Camp în Moldova, jurnaliștii au avut ocazia să viziteze stația de sortare a deșeurilor „ABS Recycling”, unde au aflat despre procesul de sortare a deșeurilor municipale. Ulterior, ei au vizitat și Muzeul lucrurilor pierdute, unde au „admirat” exponatele găsite în timpul procesului de sortare a deșeurilor.
Alona Myshakova, jurnalistă din Ucraina, a subliniat interesul său față de Republica Moldova și dorința de a învăța de la jurnaliștii internaționali cum abordează aceștia problemele de mediu în țările lor. „În primul rând, mă interesează Republica Moldova, ca țară și cultură. În al doilea rând, subiectele precum clima și problemele ecologice din Ucraina nu atrag în prezent atenția pe care mi-aș fi dorit-o. Inundațiile din Herson au demonstrat că trebuie să ne concentrăm mult mai mult pe aceste probleme, iar proiectul la care particip reprezintă o oportunitate reușită de a vedea cum jurnaliștii internaționali abordează problema ecologiei, cum scriu și, la fel, am ocazia să învăț din experiența lor”.
Mihai Avasiloaie, jurnalist și manager la Zugo, a subliniat importanța cunoașterii și reflectării în media a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG-uri). „Scopul participării mele la acest proiect este de a cunoaște mai multe despre SDG-uri, pentru a le putea implementa în munca redacției Zugo. Cred că este important să fim familiarizați cu aceste subiecte, deoarece vor deveni din ce în ce mai importante în viitor și, în principiu, reprezintă baza dezvoltării naționale”.
Tabăra media – un spațiu de inspirație
Margarete Moulin, jurnalistă freelancer din Germania, vede tabăra media ca un spațiu de inspirație. „Participând la acest proiect, sper să-mi schimb perspectiva, să văd lumea prin ochii altora, să interacționez cu oamenii și să le cer părerea despre țările lor și despre cum speră să se dezvolte acestea, având în vedere problemele legate de sustenabilitate”.
„Avem drept obiectiv ca acești 25 de participanți din 5 țări diferite să publice minimum 3 materiale jurnalistice despre mediu și dezvoltare durabilă în instituțiile lor media locale sau regionale. În cadrul SDG Media Camp, participanții vor forma grupuri multinaționale pentru a colecta informații relevante și a realiza subiecte transfrontaliere pe teme de mediu. Un alt obiectiv pe care îl urmărim ca organizație este să creștem o rețea de jurnaliști specializați în acest domeniu”, a declarat Ulrike Fisher-Butmaloiu, organizatoarea SDG Media Camp.
Tabăra media din Republica Moldova va dura cinci zile. În prezent, jurnaliștii se află în satul Râșcova, unde discută cu specialiștii din domeniu despre schimbările climatice și bunele practici în permacultură și agricultură ecologică, consum durabil versus consum excesiv și alte subiecte relevante.
În zilele următoare, participanții se vor întâlni cu ministra Mediului, vor vizita Piața Ecolocal și vor întreprinde alte vizite de documentare, vor discuta despre impactul schimbărilor climatice asupra pădurilor, apelor etc.
În septembrie și octombrie, jurnaliștii vor merge în vizite similare în Germania și Polonia, unde vor beneficia de întâlniri cu experți, vizite la organizații, antreprenori și institute de cercetare relevante.
SDG Media Camp este organizat de IDEM e.V., Germania, în parteneriat cu Centrum Współpracy Międzynarodowej / Центр международного сотрудничества, Hochschule für nachhaltige Entwicklung Eberswalde, EcoVisio, Stop Insuring Fossil Fuels, Плато / Plato și Asociația Jurnaliștilor de Mediu.