fbpx

Noi stații de alimentare pentru automobilele electrice – nu doar la PECO, dar și în cartiere

 Noi stații de alimentare pentru automobilele electrice – nu doar la PECO, dar și în cartiere

Sursa foto: abc.net.au

Susține Ecopresa, distribuie!

În Chișinău vor apărea noi stații de alimentare pentru automobilele electrice. În cadrul unei conferințe recente dedicate investițiilor în tranziția verde, Veronica Herța, manageră la Asociația Obștească „Green City Lab Moldova”, a anunțat despre extinderea rețelei.

„În condițiile actuale, cu presiuni majore asupra mediului, suntem tot mai interesați fiecare dintre noi să contribuim la schimbarea situației. Noi ne propunem extinderea în Chișinău a stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice, astfel ca acestea să nu fie doar în stațiile PECO, dar și în zonele rezidențiale și de oficii”, a menționat experta.

Potrivit expertei, „Regândirea afacerii EV – Charging” este proiectul care poate contribui la reducerea impactului asupra climei și diminuarea poluării aerului prin utilizarea mașinilor electrice. Green City Lab Moldova, asociația care implementează acest proiect din anul 2020 cu sprijinul PNUD Moldova, spune că prin folosirea automobilelor electrice este diminuat consumul excesiv de carburanți, folosiți la transportul convențional și, totodată, are loc reducerea efectelor schimbărilor climatice.

Este de aproape șase ori mai ieftin să conduci o mașină electrică decât una convențională, se menționează în datele prezentate de Green City Lab Moldova. În plus, acest tip de vehicule au și avantajul costurilor mici de întreținere. În R. Moldova, automobilele electrice sunt scutite de plata accizelor și de TVA la import.

În R. Moldova există circa 90 de stații de încărcare a automobilelor electrice, 43 fiind amplasate în Chișinău. Conform unui studiu elaborat de Green City Lab Moldova, înmatricularea mașinilor electrice crește în fiecare an. Circa 12 000 de automobile electrice au fost înregistrate în R. Moldova la începutul anului 2022. Dat fiind faptul că în ultimul an prețurile carburanților au crescut foarte mult, oamenii optează pentru achiziționarea mașinilor electrice.

Din perspectiva protecției mediului, mașinile electrice produc mai puține emisii decât cele obișnuite. De asemenea, pe măsură ce crește producerea și utilizarea energiei regenerabile crește, condusul vehiculelor electrice va deveni și mai curat, opinează experții Green City Lab Moldova.

Potrivit Agenției de Mediu, transportul rămâne una dintre cele mai mari surse de poluare din prezent, determinând o calitate a aerului scăzut, schimbări climatice, dar și poluarea fonică. Influenţa dioxidului de azot și dioxidul de carbon de la arderea carburanților are un efect foarte toxic pentru sănătatea umană, dar provoacă şi daune ecologice mediului ambiant.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Novac