fbpx

Moldova va putea cumpăra electricitate din România. Țara vecină va asigura cele 30% din livrările sistate de Ucraina

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova va putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 de lei românești per MWh (aproximativ 90 EUR/MWh). Acest lucru este posibil după ce Guvernul României a făcut modificări în legislație, anunță viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit oficialului, acesta este un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai primește țara noastră din Ucraina.

Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei CSE, Energocom este compania desemnată.

Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova!”, a scris Andrei Spînu pe o rețea de socializare.

Anterior, autoritățile au îndemnat populația să economisească la maxim resursele energetice pentru că țara trece printr-o perioadă de criză.

Începând cu 11 octombrie, din cauza infrastructurii energetice afectate în Ucraina – centrale, stații și linii electrice, țara vecină a sistat complet exporturile de energie electrică către UE și R. Moldova. Astfel, s-a format un deficit de energie electrică. Anterior, la 1 octombrie, livrările de gaze naturale către R. Moldova au fost reduse cu circa 30%. Livrările zilnice sunt la nivel de 5,7 mil. m³/zi.

Totodată, ieri, 12 octombrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului la energia electrică. Astfel, consumatorii „Premier Energy” S.R.L. vor achita 3,15 lei/kWh (fără TVA), cu circa 50 de bani mai mult față de tariful în vigoare, iar consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 3,21 lei/kWh (fără TVA), cu peste 30 de bani mai mult față de tarifele actuale.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu