Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Unele maratoane din Moldova generează cantități mari de plastic. Care este soluția?
Maratonul internațional „Chișinău Big Hearts Marathon”, care a avut loc în perioada 24 – 25 septembrie în capitală, este unul din evenimentele ce generează cantități mari de plastic, lucru care poate fi evitat. Este opinia antreprenorului social Igor Hîncu, membru al organizației neguvernamentale „EcoVisio”. Deși a fost o adevărată sărbătoare a sportului și a stării de bine colective, la care s-au alăturat și unele ONG-uri de mediu, în urma acestor emoții și schimburi de zâmbete rămâne o grămadă covârșitoare de recipiente din plastic de la apa consumată.
Solicitat de Ecopresa.md, Igor Hîncu a menționat că în Republica Moldova sunt organizate și ecomaratoane, prietenoase mediului. De exemplu, în codri, la Orheiul Vechi, acolo unde în fiecare punct de hidratare sunt instalate bidoane mari cu apă. „Nu putem spune că suntem oameni responsabili, dacă îngrijim de corpul nostru, dar, în același timp, producem deșeuri și distrugem mediul în care alergăm”, a subliniat Igor Hîncu, care a adăugat că timp de mai mulți ani a discutat cu organizatorii maratonului și le-a expediat și solicitări în scris, dar cererile ecologiștilor au fost ignorate.
„Am postat și videouri în care arăt cum la astfel de maratoane sunt aruncate o groază de deșeuri din plastic. Dar organizatorii ne-au răspuns că ei au pus tomberoane pentru ca recipientele din plastic să nu fie aruncate pe jos. Aceasta nu este o soluție. Noi am solicitat să nu mai fie generate deșeuri. Suntem la curent cu faptul că aceste sticle se strâng, sperăm că ele sunt duse la reciclare, dar problema e că se consumă foarte multe resurse atunci când producem aceste PET-uri, dar și când acestea sunt reciclate, iar amprenta de carbon, emisiile de CO2 sunt foarte mari în astfel de cazuri”, a atenționat Igor Hîncu.
El a mai adăugat că toți alergătorii care participă la maratoane trebuie să fie conștienți de faptul că, atunci când utilizează aceste sticle de plastic, lasă o amprentă mare de carbon. „Pentru producerea unui recipient din plastic se folosesc energie, petrol, apă, combustibil pentru transportare, pentru a-l goli în maxim câteva ore, lucru ce îl transformă într-un deșeu. Dacă însă după consumare trimitem recipientul spre reciclare, atunci el trece printr-un alt proces anevoios care la fel necesită energie, apă, combustibil pentru transportare. E totul mult mai simplu atunci când renunțăm totalmente la deșeuri, mai ales că asta e o soluție realizabilă pentru fiecare dintre noi. De aceea, „EcoVisio” a solicitat ca Maratonul internațional „Chișinău Big Hearts Marathon” să devină unul ecologic, unde să fie interzise întru totul PET-urile, sticlele din plastic de unică folosință. În Londra, dar și în alte capitale europene, au fost practicate astfel de soluții, de ecomaratoane, și toți sunt bine-merci, nimeni nu are nicio problemă. Sportivii înțeleg că pot da exemplu și pentru alți oameni să fie responsabili față de mediu”, a mai atenționat Igor Hîncu.
Poluarea cu plastic ne afectează, întrucât avem schimbări climatice, secete, ploi torențiale
Antreprenorul social a menționat că a încercat să atragă atenția oamenilor asupra problemei deșeurilor într-un mod inedit. A îmbrăcat un costum care reprezintă planeta Pământ și a adunat de pe traseu PET-uri, le-a prins cu niște sfori de costum, atenționând astfel că planeta Pământ se sufocă din cauza deșeurilor din plastic. „Am încercat să discut cu multă lume, cu mulți alergători de la maraton. Le spuneam că, potrivit cercetătorilor, până în anul 2050 în oceane o să avem mai mult plastic decât pești și noi suntem responsabili pentru acest lucru, dar putem să întreprindem acțiuni pentru a preveni poluarea. Să nu credem că Moldova e prea mică și pe noi nu ne afectează acest lucru. Ba da, ne afectează, întrucât avem schimbări climatice, secete, ploi torențiale. Am fi bucuroși dacă data viitoare „Sporter” ar pune la dispoziție un bidon reutilizabil, iar noi, „EcoVisio”, vom încerca să găsim parteneri care vor pune la dispoziția tuturor participanților la maraton un bidon reutilizabil, astfel ca să-l utilizeze în timpul alergării”, a spus Igor Hîncu. El a precizat că, pe parcursul săptămânii curente, urmează să mai discute încă o dată această problemă cu organizatorul „Chișinău Big Hearts Marathon”, fiind vorba despre ONG-ul „Sporter”.
„Vrem să le propunem ca următoarea ediție a acestui maraton internațional să fie organizată în format ecomaraton și să pună la dispoziție, la toate punctele de hidratare, bidoane de apă cu pompă, astfel ca eu, dacă vin cu recipientul meu, să am unde să îl umplu din nou. Nu vrem nici măcar pahare de unică folosință, că și acelea generează deșeuri care, la fel când sunt reciclate, consumă multă energie, petrol, apă, combustibil pentru transportare. Sunt foarte multe soluții, la îndemâna oricui”, a subliniat Igor Hîncu.
Ecopresa.md a încercat de mai multe ori să ia legătura cu reprezentanți ai ONG-ului „Sporter”, care au organizat „Chișinău Big Hearts Marathon”, dar la numărul de telefon indicat pe site-ul organizației ni s-a spus că, deocamdată, niciun angajat nu ne poate răspunde.