Recolta estimativă de struguri în 2022 ar putea fi echivalentă cu cea de anul trecut
În pofida secetei înregistrate la nivel național, recolta estimativă de struguri în anul 2022 se așteaptă a fi echivalentă cu cea de anul trecut. Specialiștii prognozează o recoltă de struguri de 6,0 – 10,0 tone la hectar. Totodată, în primele șapte luni ale anului 2022, exporturile de vinuri au înregistrat o scădere semnificativă față de perioada similară a anului 2021, atât ca volum total (cu 25,6%), cât și ca valoare totală (cu 20,1%). Datele au fost prezentate la cea de-a V-a ediție a Conferinţei Naţionale a Filierei Vitivinicole „Recolta strugurilor 2022: particularități și valorificare”.
Directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă, susține că în Republica Moldova, ca pe întregul glob, se înregistrează o schimbare a climatului, care implicit are impact major asupra viței-de-vie, favorizând înghețurile de primăvară și de toamnă, dar și apariția unor boli noi și dăunători. „Sunt din ce în ce mai puține precipitații anuale (sub 400 mm/an) fapt ce reprezintă un stres hidric sever, cu efecte negative asupra strugurilor, vinurilor și sectorului în general. Chiar și în condițiile actuale, strugurii recoltați corespund calității, estimativ recolta 2022 se așteaptă a fi echivalentă anului 2021”, a menționat Elizaveta Breahnă.
Potrivit lui John RIORDAN, director adjunct al Misiunii USAID în Republica Moldova, obstacolele economice și seceta îl afectează pe agricultorul moldovean, iar impactul economic asupra industriei vinului de acum este similar cu embargoul rusesc din 2006 și 2013.
Totodată, Magdalena MUELLER-URI, șefa Secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene, subliniază că Moldova a obținut multe rezultate bune – peste 60% din exporturile moldovenești au ajuns în UE în primul trimestru al acestui an. Băuturile au fost în top cinci dintre produsele de export din ultimii ani, crescând atât în volum, cât și în valoare. „Vinurile moldovenești devin din ce în ce mai recunoscute pe plan internațional pentru calitatea lor remarcabilă, drept dovadă fiind și obținerea diverselor medalii. În ultimele luni, Uniunea Europeană a mobilizat peste 200 de milioane de euro ca răspuns de urgență și asistență microfinanciară a Republicii Moldova pentru a diminua impactul crizei. Mai mult decât atât, au fost sporite și cotele de tarifare, iar rutele de transport au fost fortificate pentru a facilita accesul la piețele UE. Uniunea Europeană continuă să acorde un sprijin substanțial pentru îmbunătățirea competitivității sectorului, antreprenoriatului, accesului la finanțare și a serviciilor de dezvoltare a mediului afacerilor”, a declarat Magdalena MUELLER-URI în cadrul evenimentului.
Conferinţa Naţională a Filierei Vitivinicole „Recolta strugurilor 2022: particularități și valorificare” a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului.