Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
DOC/ Procedura de instalare a panourilor fotovoltaice pentru gospodăriile casnice va fi simplificată
Veste bună pentru cetățenii care își doresc să instaleze centrale fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. Procedura de instalare și darea în exploatare a centralelor fotovoltaice pentru gospodăriile casnice va fi simplificată. Un proiect de lege în acest sens a fost propus în Parlament de către un grup de deputați.
Documentul prevede modificarea a patru acte normative. „Astfel, vor fi eliminate mai multe acte și avize inutile, iar termenul de punere în exploatare a centralelor fotovoltaice va fi redus”, spune deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Petru Frunze, unul dintre inițiatorii proiectului.
Propunerea vizează eliberarea avizului de racordare de către distribuitorul de energie electrică în termen nu mai mare de 10 zile, avizul va fi gratuit, racordarea consumatorului casnic în limitele puterii existente contractate (până acum a fost doar în limita medie a consumului în ultimele 12 luni). Acest lucru va permite consumatorilor să majoreze consumul de energie electrică.
De asemenea, va fi exclus certificatul de urbanism la proiectare și autorizația de construcție. În plus, va fi simplificat proiectul de execuție, vor fi incluse doar normative de electricitate și rezistență.
Totodată, darea în exploatare a centralei fotovoltaice de către distribuitorul de energie electrică, fără avizare din partea ANRE, va fi în maxim două zile, iar recalcularea surplusului de energie electrică distribuit în rețea va avea loc la data de 30 aprilie (dacă puterea de producere a energiei electrice va fi mai mare decât consumul, distribuitorul de energie electrică va achita diferența, calculată la prețul mediu stabilit în ultimele 12 luni).
După intrarea în vigoare a proiectului de lege, spune autorul, va fi redus cu circa 4-5 luni din timpul de execuție, totodată vor fi diminuate cheltuielile aferente costului centralei fotovoltaice.
„Guvernul va identifica programe de sprijin a cetățenilor pentru a reduce din dependența de resurse energetice din exterior. Acest proiect de lege oferă cetățenilor o soluție alternativă privind independența energetică și o soluție la creșterea internațională a prețurilor produselor energetice”, a mai menționat Petru Frunze.
Proiectul urmează să treacă procedura de examinare și aprobare în Parlament.