fbpx

Agenții care se vor ocupa de arderea anvelopelor vor fi monitorizați la emisiile de gaze… de ei înșiși

Susține Ecopresa, distribuie!

Agenții economici din Republica Moldova, care vor dori să se ocupe de incinerarea și co-incinerarea anvelopelor uzate vor trebui să se monitorizeze ei înșiși pe sine. Cel puțin, asta explică deputata PAS Ina Coșeru. Potrivit ei, companiile care vor intenționa să se ocupe de arderea cauciucurilor vechi vor trebui să construiască o stație de monitorizare prin intermediul căreia se vor transmite datele despre emisiile în atmosferă în regim online. Deputata susține că această practică este aplicată în țările Uniunii Europene.

Parlamentara explică faptul că procedura de monitorizare anterior era pusă pe umerii statului, iar acum agenții economici vor trebui singuri să asigure monitorizarea emisiilor.

Anterior, până la intrarea în vigoare a Legii privind deșeurile din 2016, monitorizarea era pusă pe seama statului. Când statul este responsabil de monitorizare, atunci în proces apar acest deficiențe și provocări – statul nu tot timpul poate să asigure o monitorizare foarte bună a tuturor agenților economici. Acum legea obligă agentul economic să asigure el monitorizarea procesului. Asta înseamnă că trebuie să existe un laborator, o cameră cu monitoare și cu echipamente care măsoară nivelul de emisie care este degajat în atmosferă, inclusiv la dioxine și furane, la celelalte noxe de sulf, nitrogen, CO și altele. Această monitorizare care se face la minut este transparentă, poate să fie urmărită online de toată populația. Noi vom avea acces la aceste date”, a declarat Ina Coșeru la emisiunea „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Totodată, deputata recunoaște că asemenea tehnologie, deocamdată, nu există în Republica Moldova. Inclusiv, nici uzina Lafarge de la Rezina, despre care se vorbește că ar putea să ardă anvelope, nu are asemenea echipamente.

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu din România, Octavian Berceanu, susține că părerile sunt împărțite în ceea ce privește incinerarea anvelopelor, dar Guvernul trebuie să aibă puterea de a controla lucrurile. „Mă refer la capacitatea Guvernului de a avea instituții care să controleze noxele emise și modul în care sunt folosite acele filtre pentru a capta noxele generate de incinerare, în mod special dioxinele și furanii, care sunt agenți mutageni, care dezvoltă cancere. (…) Dacă nu avem instituții puternice, care să aibă acces la acel buton roșu și care să primească alarme imediat în momentul în care avem o poluare, e foarte greu pentru că dacă ai deja o poluare cu dioxine, ulterior nu mai poți face nimic și costă generații”, a menționat expertul român.

Profesorul habilitat în chimie Valentin Bobeica consideră că pentru arderea cauciucurilor trebuie să fie create condiții specifice obligatorii pentru că acestea sunt cele mai toxice deșeuri, care mai bine să mai stea o perioadă concentrate, decât să fie dispersate în aer. „Incinerarea, care ar fi ea, mai ales pentru toate deșeurile, este ultima soluție de pe pozițiile dezvoltării sustenabile și durabile”, susține

CITIȚI ȘI „Înainte să fie permisă incinerarea anvelopelor, trebuie efectuată monitorizarea emisiilor de gaze”. 34 de ONG-uri se adresează Parlamentului

Mai multe organizații neguvernamentale au semnat o declarație prin care îi cer Parlamentului să amâne adoptarea noilor modificări la Legea privind deșeurile, care va permite incinerarea anvelopelor. Semnatarii cer legislatorilor să asigure monitorizarea obligatorie a emisiilor de gaze de eșapament, înainte să fie permisă incinerarea anvelopelor în Republica Moldova. Declarația a fost semnată de 34 de ONG-uri, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu