Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
O familie de codalbi, specie inclusă în Cartea Roșie, cuibărește la Anenii Noi. În Moldova sunt doar câteva perechi
O familie de codalbi, specie rară inclusă în Cartea Roșie, cuibărește în raionul Anenii Noi. Despre acest fapt anunță reprezentanții Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Ornitologii au anunțat și autoritățile de mediu pentru a-i asigura păsării condițiile necesare.
Codalbul a fost observat cuibărind într-o pădure din raionul Anenii Noi, pe data de 5 februarie 2022, de către voluntarul SPPN Mihai Ghilan.
„Această specie este cea mai mare răpitoare de zi din Republica Moldova, și este inclusă în ediția a 3-a a Cărții Roșii cu statutul de Critic periclitată. La nivel național, populația acestei specii este alcătuită din 4-5 perechi cuibăritoare. Observarea cuibului din raionul Anenii Noi reprezintă prima dovadă sigură a prezenței speciei în bazinul fluviului Nistru”, informează reprezentanții SPPN.
Aceștia mai spun că perioada de reproducere a codalbului începe din luna ianuarie și durează aproximativ 34-46 zile. „Întrucât în timpul cuibăritului, specia este foarte sensibilă la orice intervenție umană, este esențial ca deranjul uman să fie redus la minim în zonele forestiere în care tânăra familie de codalbi și-a stabilit teritoriul. În acest sens, am informat Ministerul Mediului, Inspectoratul Pentru Protecția Mediului și Agenția “Moldsilva” despre cuibărirea acestei specii incluse în Cartea Roșie și am formulat recomandări de menținere în stare sănătoasă a habitatului în care cuibărește perechea de codalbi”.