Cadouri sustenabile | Sărbători ECO-fericite!
Magia sărbătorilor deja e în toi: colinde, brazi împodobiţi… şi fuga neîncetată după cadoul perfect. În acest articol, EcoPresa și EcoVisio îți oferă câteva idei despre cum să faci cadouri prietenoase cu mediul dar și cu buzunarul tău, care să aducă bucurie pe termen lung!
Dăruiește amintiri
Să oferi experiențe în loc de obiecte este cea mai bună cale de a face un cadou cu sens, original și ecologic, care o să te ajute să te conectezi mai profund cu cei dragi.
O zi la spa poate fi un cadou ideal pentru o persoană stresată, cu program de lucru încărcat. Un abonament la un centru sportiv poate deveni motivația perfectă pentru un an nou mai activ. Pentru persoanele care vor să capete noi abilități, poți alege un curs de dans sau un atelier jucăuș de la Pixie – Creative Workshops. Opțiuni sunt multe, trebuie doar un pic de imaginație!
Nu uita să ții cont de restricțiile pandemice atunci când dăruiești o experiență – sănătatea rămâne totuși cel mai de preț dar!
Dăruiește-ți timpul
Pentru majoritatea dintre noi, timpul petrecut cu cei dragi este un lux – și deci, va fi un cadou cât se poate de apreciat!
Un mod simpatic de a oferi timpul tău cuiva în dar este să îl transformi în cupoane sau vouchere, ca în exemplul de mai jos. Poți chiar să descarci șablonul pentru aceste vouchere gratuit aici, unde vei găsi și instrucțiuni pentru tipărire.
Regula e simplă: tu dăruiești cupoanele, iar destinatarul va alege când le folosește (cu „dată de expirare” sau fără). Prietenilor le poți oferi cupoane de excursie cu cortul sau o zi de babysitting, dacă au copii. Pentru persoana iubită poți pregăti cupoane mai romantice, cu un mic dejun la pat sau o oră de masaj. Nu uita să incluzi și un cupon gol, pe care destinatarul să îl completeze după pofta inimii.
Creează lucruri noi din lucruri vechi
Sună straniu, dar nu e – lucrurile „vechi” regândite pot căpăta o a doua viață, devenind cadouri de neprețuit, cu adevărat unice.
Hainele vechi se pot transforma îni haine „noi”, torbe, decorațiuni, covorașe sau accesorii pentru bucătărie. Borcanele pot fi pictate să devină vaze, sfeșnice pentru lumânări sau simple decorațiuni. Chiar și din revistele vechi poți să faci genți sau portofele originale. Internetul e foarte generos cu ideile pentru toate gusturile și abilitățile!
Nu în ultimul rând, să meșterești cadouri din obiecte vechieste și o activitate foarte distractivă, mai ales dacă ai pici care să te ajute!
Lucruri second hand
Cumpăratul la mâna a doua economisește foarte multe resurse noi folosite în procesul de producere și în plus, este mai blând cu buzunarul tău.
Magazinele second-hand ascund multe comori vestimentare calitative, pline de istorie și personalitate. Astfel de lucruri vei găsi în Chișinău la magazinele caritabile Shop-MESTO și la DOBRO boutique, ale căror profituri merg spre ajutorarea copiilor grav bolnavi și a animăluțelor din adăposturi. Recent s-a deschis și magazinul „Inima Pură”, unde se vând lucruri second-hand cu scopul de a ajuta animalele din stradă, în special pisicile.
Dacă ai poftă de o aventură, poți trage chiar o fugă în weekend și la piața second-hand de lângă gara feroviară. Cu siguranță vei găsi acolo obiecte unice care spun o poveste, de la haine vintage la bibelouri, cărți, jucării și multe altele!
Creează tu însuți daruri
Este ceva foarte personal și semnificativ într-un cadou pe care ți-ai făcut timp să-l creezi singur. În zilele noastre, când totul se găsește de cumpărat, obiectele făcute din suflet anume pentru tine sunt tare speciale.
E o idee distractivă pentru copii, dar și pentru oricine știe (sau dorește să încerce) să facă ceva cu propriile mâini – din hârtie, din ață, din stofă, din aluat…e mai simplu decât pare! Dacă nu știi de unde să începi, dă o căutare online la „cadouri handmade” și o să găsești inspirație din abundență – cum ar fi semne de carte sau bombe efervescente pentru baie. Uite-te prin câteva exemple si o să vezi câte idei noi îți vin de la sine!
Cumpără lucruri produse etic
Dacă totuși nu ai timp, dorință sau idei pentru a oferi un cadou din categoriile de mai sus, atunci următoarea cea mai bună opțiune ar fi să cumperi lucruri produse etic. Asta înseamnă că aceste produse nu dăunează mediului și sprijină în mod echitabil furnizorii, cultivatorii sau producătorii.
Cum le găsim? Caută etichetele „Organic”, „Vegan”, „Fair Trade” (comerț echitabil) sau și mai bine – alege produse locale, naturale, ecologice, artizanale sau de la inițiative sociale.
Toate acestea le poți găsi la piața EcoLocal, care la moment a luat o vacanță, dar are lista producătorilor de încredere și contactele lor pe site. O altă opțiune este platforma online IarmarEco, unde poți plasa comenzi direct la o gamă largă de vânzători!
Cumpără lucruri obișnuite
Dacă nu vrei să te complici și vrei să cumperi ceva „normal”, înarmează-te cu torba proprie și mergi la cumpărături! Desigur, și aici ar fi de dorit să alegi produse locale care aduc bucurie sau utilitate, și nu vor deveni deșeu în viitorul prea apropiat.
Dacă te gândești la un cadou electronic, încearcă să eviți obiectele pe bază de baterii, sau cel puțin să să iei baterii reîncărcabile, pentru a nu crea deșeuri electronice în plus.
O categorie aparte sunt cadourile vii, adică animalele de companie. Sunt minunate în sine, însă doar dacă un astfel de cadou este într-adevăr dorit, iar destinatarii sunt gata să aibă grijă de el. În caz contrar, atât oamenii, cât și animalele pot să aibă de suferit, acestea din urmă ajungând deseori în stradă. Dacă totuși alegi să dăruiești o ființă vie, cea mai bună variantă ar fi un animăluț de la azil, care abia așteaptă un stăpân iubitori.
Orice idee de cadou vei alege, ține cont și de aceste două mici, dar importante recomandări generale pentru a fi mai prietenos cu mediul:
Mai puține cadouri
În loc să cumperi multe lucruri mărunte, încearcă să le oferi celor dragi un singur cadou, dar memorabil și plin de sens. Ca exemplu, EcoPresa a ales să dăruiască anul acesta partenerilor hrănitoare din lemn pentru păsări, în semn de apreciere pentru toată colaborarea de-a lungul anului. Hrănitoarele realizate de EduJoc, cu consultanță din partea Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, vor fi cu siguranță un cadou cu folos pentru comunitatea de mediu!
Ambalarea cadourilor
Hârtia de împachetat, fundițele și pungile de cadouri sunt în mare parte nereciclabile. Din fericire, alternative durabile se găsesc multe și frumoase: o eșarfă, un săculeț de pânză, un ziar vechi sau chiar hârtie maro simplă, decorată cu sfoară și crenguțe de brad. Nu uita, de asemenea, să despachetezi cu grijă cadourile pe care le vei primi, și să păstrezi hârtia și panglicile care pot fi refolosite!
Orice variantă de cadou vei alege, nu uita să te bucuri de valorile care contează cu adevărat de sărbători, dincolo de consumerismul care domină în această perioadă. Urmează un nou articol despre cum să pregătești o masă de sărbători mai eco-friendly. Rămâi cu ochii pe noi!