Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
VIDEO/ Muzeul lucrurilor pierdute: Exponatele au fost găsite în timpul sortării deșeurilor din Chișinău
Cărți vechi, instrumente muzicale, icoane, sculpturi în lemn, figurine din sticlă – sunt doar câteva din cele peste 200 de exponate expuse la Muzeul Lucrurilor Pierdute. Fiecare exponat are o istorie, însă a doua viață a primit-o după ce a fost găsit în timpul sortării deșeurilor adunate din municipiul Chișinău.
Irina Balica, reprezentanta „ABS Recycling Moldova”, spune că a creat muzeul pentru a arăta cât de important este să sortăm deșeurile acasă. Tânăra a precizat că însăși muzeul a fost construit din deșeuri reciclabile: pereții sunt din ambalaje de sticlă, iar mobila utilizată în interior este la mâna a doua.
Obiectele expuse la muzeu au fost găsite în deșeuri de angajații ABS Recycling timp de doi ani, aceștia alegând ceea ce li s-a părut mai deosebit și astfel s-a adunat colecția care astăzi este expusă la muzeu. Fiecare piesă a curățată și pregătită pentru a fi admirată de publicul larg.
Lansarea muzeului Lucrurilor Pierdute a avut loc pe 20 decembrie, zi în care circa 50 de copii i-au pășit pragul și au admirat exponatele. Celor mai mici le-a plăcut, că spre deosebire de muzeele tradiționale, aici nimeni nu le-a interzis să atingă obiectele. Gemenii Luca și Marco au venit însoțiți de mama lor, și timp de circa 30 de minute au cercetat amănunțit obiectele din muzeu. Le-au atins și împreună cu alți vizitatori au încercat să le ghicească istoria și la ce se utilizau.
În circa trei luni, va fi deschis și un magazin unde vor fi vândute obiectele din muzeu: icoane, tablouri, cărți, jucării și chiar suvenire de peste mări și țări. Potrivit Irinei Balica, toate obiectele se vor vinde la același preț, iar scopul este ca din banii adunați să fie întreținut muzeul și să se elibereze spațiu pentru obiectele nou-găsite.
Ușile muzeului rămân deschise și pe viitor pentru vizitatori. Cei care vor dori să vină trebuie să contacteze din timp compania ABS Recycling și să-și anunțe vizita.
Muzeul lucrurilor pierdute a fost construit de ABS Recycling Moldova, cu suportul UNDP Moldova și GEF, prin intermediul Green City Lab Moldova.