Ce este amprenta ecologică și cum o calculezi
Amprenta ecologică a fost definită în anii 90 ca fiind acea formulă de calcul prin care întreaga întindere a Pământului se împarte la numărul său de locuitori, din care rezultă suprafața Terrei de care are nevoie un individ sau o organizație pentru a-și asigura necesarul de resurse și pentru a-și biodegrada complet deșeurile generate de-a lungul întregii sale existențe. Cu alte cuvinte, calculează cât consumăm versus capacitatea naturii de a se regenera.
Pe partea cererii, Amprenta Ecologică însumează toate zonele productive pentru care concurează o populație, o persoană sau un produs. Măsoară activele ecologice de care o anumită populație sau produs are nevoie pentru a produce resursele naturale pe care le consumă (inclusiv produse alimentare și din fibre de origine vegetală, animale și produse din pește, lemn și alte produse forestiere, spațiu pentru infrastructura urbană) și pentru a-și absorbi deșeurile, în special emisiile de carbon.
Amprenta ecologică urmărește utilizarea suprafețelor productive. De obicei, aceste zone sunt: terenuri cultivate, pășuni, zone de pescuit, terenuri construite, suprafețe de pădure și cererea de carbon pe uscat.
Pe partea ofertei, biocapacitatea unui oraș, a unui stat sau a unei națiuni reprezintă productivitatea activelor sale ecologice (inclusiv terenuri cultivate, pășuni, păduri, zone de pescuit și terenuri construite). Aceste zone, mai ales dacă sunt lăsate nerecoltate, pot servi și la absorbția deșeurilor pe care le generăm, în special a emisiilor noastre de carbon din arderea combustibililor fosili.
Când ajungem în deficit ecologic
Atât amprenta ecologică, cât și biocapacitatea sunt exprimate în hectare globale – hectare standardizate, comparabile la nivel mondial, cu productivitate medie mondială. Amprenta ecologică a fiecărui oraș, stat sau națiune poate fi comparată cu biocapacitatea sa.
Dacă amprenta ecologică a unei populații depășește biocapacitatea regiunii, regiunea respectivă are un deficit de biocapacitate. Cererea pentru bunurile și serviciile pe care le pot oferi pământul și mările sale – fructe și legume, carne, pește, lemn, bumbac pentru îmbrăcăminte și absorbția dioxidului de carbon – depășește ceea ce ecosistemele regiunii pot regenera. În comunicările mai populare, numim și acest lucru „un deficit ecologic”. O regiune în deficit ecologic satisface cererea importând, lichidând propriile active ecologice (cum ar fi pescuitul excesiv) și/sau emițând dioxid de carbon în atmosferă. Dacă biocapacitatea unei regiuni depășește amprenta ecologică, aceasta are o rezervă de biocapacitate.
Cu ajutorul amprentei ecologice:
- Țările pot să-și îmbunătățească sustenabilitatea și bunăstarea
- Liderilor locali pot să optimizeze investițiile în proiecte publice
- Persoanelor fizice pot să înțeleagă impactul lor asupra planetei
Calculatorul online care îți arată amprenta ecologică pe care o ai în decursul unui an
ONG-ul Global Footprint Network a conceput un calculator online cu care îți poți calcula propria amprentă ecologică. Pentru a calcula amprenta ecologică, răspunzi la întrebări variate care acoperă obiceiurile alimentare și de cumpărare, detalii despre gospodărie și despre mijloacele de transport pe care le folosești. Calculatorul îți va arăta apoi care este „Overshoot Day” personală, sau ziua în care s-ar termina toate resursele dacă toată lumea ar trăi ca tine, dezvăluindu-ți de câte planete am avea nevoie pentru un astfel de trai.