fbpx

50 de studenți și profesori de la facultățile de geografie au explorat Nistrul chiar de ziua lui

Susține Ecopresa, distribuie!

50 de studenți și profesori de la facultățile de Geografie ale Universității de Stat din Moldova și Universității de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău au explorat fluviul Nistru chiar de ziua lui. Studenții și profesorii au efectuat o vizită de studiu în satul Oxentea, raionul Dubăsari, pe data de 28 mai.

În cadrul vizitei, studenții și profesorii au efectuat observații și măsurători de teren în comun cu specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat și Institutul de Chimie. De asemenea, au aflat
din primele surse, și anume de la specialiștii Agenției Apele Moldovei, despre cum funcționează Comitetul Districtului Hidrografic Nistru. Participanții au purtat discuții despre formele de relief și aspectele geomorfologice ale regiunii, despre diversitatea și biodiversitatea peisajelor nistrene.

Calitatea apei Nistrului este monitorizată atât de Republica Moldova, cât și de către vecinii noștri din Ucraina, realizându-se un schimb permanent de informații. Conform datelor furnizate de Agenția de Mediu, calitatea apei în fluviul Nistru se atribuie clasei III. Considerând faptul că avem o scară de cinci clase de calitate (I – foarte bună și V- foarte poluată), apa Nistrului este moderat poluată.

Fluviul Nistru este una dintre cele mai importante artere acvatice ale Republicii Moldova, alimentând cu apă potabilă circa un milion de oameni și totodată face conexiunea apelor interne ale Republicii Moldova cu Marea Neagră. Este important să cunoaștem starea acestuia, atât în termeni de calitate, cât și cantitatea apei. Protejând apele Nistrului, indirect protejăm și Marea Neagră, în a cărei regiuni ne aflăm”, a menționat Elena Culighin, președinta Centrului Național de Mediu.

La final, participanții au vizitat Grădina Școlară de la Gimnaziul Oxentea, un model de întreprindere agricolă realizat în cadrul proiectului Grădina Școlară, implementat cu suportul Uniunii Europene, prin programul EU4Youth, și cofinanțat de Crucea Verde Internațională în perioada 2018- 2022. Aici, participanții au discutat despre irigare, rolul Nistrului în agricultură, precum și despre bunele practici în agricultura ecologică.

Mă bucur că de Ziua Nistrului am avut ocazia să-l cunosc pe viu din foarte multe puncte de vedere. Am petrecut o zi productivă în care am efectuat diverse măsurători ale apei, am analizat geneza rocilor și dezvoltarea florei din regiunea Oxentea. Mai mult, am avut prilejul să văd cu ochii proprii o afacere agricolă în plină dezvoltare administrată de nimeni altcineva decât elevii gimnaziului Oxentea. A fost o experiență interesantă”, susține Daniela Dudnic, studentă la Facultatea de Geografie a Universității de Stat din Tiraspol.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul Național de Mediu cu suportul Programului Black Sea Young Ambassadors, în parteneriat cu proiectul Grădina Școlară, susținut de Uniunea Europeană. Acesta a fost precedat de o campanie de informare realizată pe baza Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu