fbpx

Ziua Biodiversității marcată la Grădina Botanică

 Ziua Biodiversității marcată la Grădina Botanică
Susține Ecopresa, distribuie!

Ziua Biodiversității a fost marcată la Grădina Botanică din Chișinău, la 22 mai 2018, prin desfășurarea unei mese rotunde cu participarea reprezentanților autorității centrale de mediu, specialiștilor în domeniu, ONG-iștilor. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care a dat startul Caravanei Biodiversității. Masa rotundă a avut drept scop informarea și sporirea conștientizării publicului larg privind importanța protecției mediului și conservării diversității biologice.

”Deja de 25 de ani, tradițional celebrăm Ziua Mondială a Diversității Biologice. Scopul este de a dezvolta activități de protecție a florei şi faunei,  de pază și protecție a pădurilor şi alte acțiuni ce contribuie la conservarea diversității biologice.  În acest sens, anual organizăm Caravana Biodiversității ce constă în acțiuni de informare și sporire a conștientizării publicului larg pentru stoparea distrugerii biodiversității. Tot în acest context, a fost elaborat proiectul privind fondarea Rezervației biosferei „Prutul de Jos”, cu scopul de a extinde suprafețele de arii naturale protejate, prin crearea în Republica Moldova a primei Rezervații a biosferei „Prutul de Jos”, a fost aprobat de cabinetul de miniștri și este transmis Parlamentului, conform procedurii”, a menționat Victor Gălușcă, în mesjaul de deschidere a evenimentului.

La rândul său, Vitalie Grimalschi, șeful Direcției politici în domeniul biodiversității din cadrul ministerului a vorbit despre principalele documente de politici din domeniul mediului, menționând, Strategia şi Planul de Acţiuni în domeniul conservării diversităţii biologice pentru anii 2015-2020 și Strategia Națională de Mediu pentru perioada 2013-2023, conform cărora principalii indicatori în biodiversitate constituie mărirea suprafeței fondului ariilor naturale protejate de stat de la 5,6% până la 8%   şi fondului forestier de stat de la de la 11,1 până la 15 %, precum și gestionarea durabilă al acestora.

La masa rotundă au fost prezentate activitățile de conservare și conștientizare in domeniul biodiversitatii realizate cu sprijinul Fondului Global de Mediu, prin Programul de Granturi Mici (GEF SGP Moldova). Cu sprijinul PNUD, acțiuni de educație ecologică și conștientizare privind protecția biodiversitatii realizeaza AO Mișcarea Ecologistă din Moldova, AO Biotica, AO Ecospectru, Grădina Botanică Institut, AO AJMTEM etc.

IMG_1043 IMG_1053 IMG_1069 IMG_1058

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!