fbpx

8 august – ziua în care am terminat resursele Pământului pentru anul 2016

Susține Ecopresa, distribuie!

8 august este ziua în care am consumat toate resursele pe care planeta noastră le poate genera într-un an. Astfel, începând de luni consumăm resursele pe care ar trebui să…

Anunţul a fost făcut de Global Footprint Network şi WWF. Cele două organizaţii încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la consumul excesiv din zilele noastre. De aceea, au creat, încă din anul 2000, Earth Overshoot Day sau Ziua Suprasolicitării Pământului. Este ziua care marchează intrarea în perioada de „deficit ecologic”.

La nivel global, folosim resursele a 1,6 planete

Începând cu anii 1970 am început să cerem de la Pământ mai multe resurse decât acesta poate genera într-un an, motiv pentru care de la an la an ne afundăm și mai mult în datorii. Dacă acum 15 ani Earth Overshoot Day avea loc în octombrie, anul acesta s-a mutat pe 8 august, cu  o săptămână mai devreme ca anul trecut, cu două mai devreme decât în 2014.

Amprenta de carbon a umanității a crescut mai mult decât dublu între anii 1961 și 1973, perioada când lumea a intrat într-un consum ecologic mai mare decât posibilitatea de regenerare a planetei. Dacă ne dorim să aderăm la obiectivele stabilite prin Acordul privind schimbările climatice de la Paris, adoptat de aproape 200 de țări în decembrie 2015, va trebui ca amprenta de carbon să scadă treptat, ajungând aproape de zero până în 2050. Acest lucru implică însă un nou mod de a trăi pe planeta noastră .

Un exemplu pozitiv în acest sens este Costa Rica, care a generat 97% din electricitate din surse regenerabile de energie, pe parcursul primelor trei luni ale anului 2016. Portugalia, Germania și Marea Britanie au demonstrat, de asemenea, niveluri noi de energie din surse regenerabile în acest an, atunci când 100% din necesarul de energie electrică a fost furnizat de surse regenerabile de energie, chiar dacă doar pentru câteva minute; în cazul Portugaliei, timp de câteva zile. În China, între timp, guvernul a prezentat un plan de reducere cu 50% a consumului de carne, care calculează că va reduce emisiile de dioxid de carbon echivalente din industria creșterii animalelor din China cu 1 miliard de tone, până în 2030.

E important să conștientizăm că fiecare dintre noi poate contribui la reducerea consumului excesiv prin alegerea produselor locale, ecologice sau pe cele recunoscute oficial ca produse prietenoase cu mediul. Un alt mod de implicare este prin reciclarea deșeurile și participarea la diferite activități de mediu, cum ar fi Hai Moldova.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!