Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Ziua Națională de Participare s-a desfășurat la Ungheni
Orașul Ungheni a găzduit, la 18 septembrie curent, cea de-a treia ediție a Zilei Naționale de Participare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.
Evenimentul este marcat cu regularitate de mai mulți ani printre țările participante la Strategia UE pentru regiunea Dunării, fiind dedicat, în special, societății civile, cu scopul de a servi drept platformă de dezbatere între reprezentanții societății civile, ai mediului academic, mediului de afaceri și ai administrației publice.
Ziua Națională de Participare a adunat reprezentanți ai administrației publice locale și centrale, ai mediului economic, mediului academic și ai organizațiilor non-guvernamentale locale și naționale. De asemenea, ca la fiecare ediție a Zilei Naționale de Participare SUERD, au participat și invitați din România, Ucraina, Ungaria etc.
Dorin Andros, secretar de stat al MADRM și coordonator național SUERD, a ținut să precizeze motivul desfășurării acestui eveniment în orașul Ungheni: „Acest municipiu, alături de Cahul, reprezintă două microregiuni care vor beneficia în anul 2019 de fonduri în valoare de 10 milioane euro în cadrul unor programe de finanțare ale Uniunii Europene, proiecte care se înscriu în obiectivele axei nr 10 (Ameliorarea capacității și a cooperării instituționale). Ungheniul va primi o finanțare de 5,5 milioane de euro, care reprezintă o parte din cele 43 milioane de euro acordate de Uniunea Europeană pentru implementarea unui șir de proiecte, inclusiv 10 de apă/sanitație”.
Domnul Petru Lițiu, ministru consilier în cadrul Oficiului consular Ungheni, a precizat că Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării a fost creată la inițiativa României și Austriei, urmărind interconectarea celor nouă țări membre ale Uniunii Europene și cinci non-membre în vederea îmbunătățirii mai multor domenii: infrastructură, protecția mediului, bunăstare, prosperitate și consolidarea întregii regiuni. Valentin Ciubotaru, directorul executiv al Asociației BIOS și partenerul Zilei Naționale de Participare, a declarat: „Strategia e una deosebită, pentru că e una din foarte puținele care încurajează participarea. Mă bucur că vom discuta probleme/soluții la nivel local, național și regional, pentru a schimba spre bine domeniile în care lucrăm. Aceste discuții vor fi promovate în Sofia, Bulgaria, de Ziua Regională a Participării SUERD”.
Ziua Națională a Participării a continuat cu o serie de ateliere paralele dedicate Asociației regiunilor, orașelor și comunităților teritoriale ale bazinului râului Prut pe principiile SUERD; turismului, Incluziunii sociale și inovațiilor; Strategilor locale, naționale și internaționale de participare.
Desfășurarea celei de-a treia ediție a Zilei Naționale de Participare SUERD a fost posibilă datorită suportului financiar al Fundației Baden-Württemberg și Agenției de Dezvoltare a Austriei (ADA), cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, prin intermediul proiectului „Dunărea Unește”.