Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Wine of Moldova Stories: Oficiul Național al Viei și Vinului lansează o campanie de promovarea a vinurilor pe piața românească
Vinul Moldovei este produsul mândriei naționale și este unul dintre cele mai exportate mărfuri ale țării noastre. Peste 85% din vinurile îmbuteliate sunt comercializate pe piețele externe, iar România deține întâietatea în rândul țărilor importatoare de vinuri moldovenești, atât după volum, cât și după veniturile generate.
În acest context, dar și datorită numeroaselor aprecieri pozitive din partea consumatorilor români, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) lansează campania „Wine of Moldova Stories by Diana Pavelescu”. Proiectul își propune să prezinte o colecție formată din 30 de vinuri produse din soiuri locale și internaționale, dar și a celor mai fine cupaje. Astfel, timp de două luni, istoriile vinificatorilor reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Wine of Moldova. A legend alive” se vor afla în centrul campaniei.
De la creare și până în prezent, Oficiului Național al Viei și Vinului a promovat constant vinul de calitate și a întreprins acțiuni pentru diversificarea piețelor de desfacere. Campania desfășurată pe piața românească se află în capul listei unui șir de proiecte dedicate promovării vinurilor moldovenești, a destinațiilor turistice, a culturii, tradițiilor și gastronomiei naționale.
Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „În ciuda distanței și a restricțiilor temporare, Vinul Moldovei continuă să fie cartea de vizită a țării noastre. Iar în aceste vremuri, ne-am propus să fim mai aproape de consumatorii noștri, în special de cei de pe piața românească, prin organizarea unor evenimente online de prezentare a vinurilor moldovenești. În acest context, degustările ghidate de vinuri sunt cea mai potrivită metodă, întrucât sunt experiențe care implică toate simțurile și care, indiferent de distanță, îți permit să călătorești, să afli istoria și tradițiile, să cunoști „savoir-faire”-ul a multor generații de vinificatori și să te îndrăgostești de „terroir”-ul Moldovei. Timp de două luni, ne propunem ca Vinul Moldovei să fie mult mai cunoscut în rândul consumatorilor de peste Prut, viitori promotori ai produsului mândriei naționale.”
Campania „Wine of Moldova Stories by Diana Pavelescu” constă într-o serie de 10 degustări ghidate sub îndrumarea Dianei Pavelescu, Secretar General al Asociației Degustărilor Autorizați din România, jurat la numeroase competiții internaționale din domeniul vinificației, dar și unul dintre cei mai cunoscuți influenceri din România în această sferă de activitate.
Dianei Pavelescu, gazda campaniei „Wine of Moldova Stories by Diana Pavelescu”: „Vinul este o artă, iar fiecare strop ascunde legende, tradiții și istorii ale vinificatorilor. În cadrul campaniei „Wine of Moldova Stories by Diana Pavelescu” alături de invitații mei, vom face o călătorie pe la cele mai reprezentative crame din Republica Moldova și vom descoperi împreună vinurile care au reușit deja să trezească interesul și aprecierilor experților internaționali. În ultimii ani, Vinul Moldovei a înregistrat succese constante în ce privește calitatea, iar acest lucru i-a adus în palmares numeroase medalii la cele mai importante concursuri de profil.”
Săptămânal, începând cu data de 9 mai, vor avea loc degustări ghidate, în regim online, pe parcursul cărora vor fi prezentate câte 3 vinuri de la 3 vinării diferite. La prezentările, care vor fi transmise online pe paginile de Facebook Wine of Moldova, Wine of Moldova România și a Dianei Pavelescu, vor lua parte mai multe persoane publice din țară și de peste Prut. Prima sesiune o va avea ca invitat special pe interpreta Dara.
Printre temele abordate la cele 10 sesiuni se numără prezentarea soiurilor autohtone și a metodelor de vinificare, a tradițiilor și a vinificatorilor care stau în spatele sticlelor de vinuri.
În 2019, pe piața românească a înregistrat o creștere de 11% în ce privește volumul vinului exportat și 25% în ce privește valoarea încasărilor.