Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
VIDEO/ Marea Barieră de Corali, din nou afectată de un episod de albire „generalizată”
Marea Barieră de Corali este din nou afectată de un episod de albire ”generalizată”, au anunţat vineri autorităţile, în condiţiile în care temperaturile oceanice peste medie din largul nord-estului Australiei ameninţă acest sit aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, informează AFP.
„Albirea a fost detectată în tot parcul marin”, a precizat Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali în actualizarea sa săptămânală.
Acest fenomen de degradare, care se manifestă printr-o decolorare, este cauzat de creşterea temperaturii apei – o consecinţă a încălzirii globale – având drept rezultat expulzarea algelor simbiotice care dau coralilor culoarea strălucitoare, scrie Agerpres.
Zborurile de supraveghere deasupra recifului, care se întinde pe o suprafaţă de 2.300 km, au relevat daune provocate de stresul termic, a precizat autoritatea menţionată.
În timpul săptămânii, temperaturile mării în tot parcul marin au fost cu 0,5-2 grade Celsius peste medie, în timp ce în nordul îndepărtat şi în zonele de coastă s-au înregistrat temperaturi cu 2-4 grade Celsius peste medie.
Autoritatea a declarat că “mortalitatea precoce” a coralilor a fost semnalată “acolo unde stresul termic a fost cel mai mare”.
Aceste constatări vin în contextul în care UNESCO urmează să efectueze o inspecţie a sitului pentru a verifica starea de sănătate a acestuia.
În cazul în care rezultatele misiunii, care urmează să fie prezentate în iunie 2022 Comitetului Patrimoniului Mondial, se vor dovedi negative, Marea Barieră ar putea intra pe lista siturilor aflate în pericol, susţine UNESCO.
În 2015, atunci când ONU a ameninţat că va retrograda statutul Marii Bariere de Corali, inclusă în Patrimoniul Mondial din 1981, Australia a lansat un plan de investiţii de mai multe miliarde de dolari pentru a combate deteriorarea recifului.
De atunci, însă, ansamblul s-a confruntat cu episoade de albire a coralilor foarte grave, în 2016, 2017 şi 2020.
Potrivit unui studiu recent, din 1998, albirea a afectat 98% din Marea Barieră de Corali, cruţând doar o mică parte a recifului.
“Aceasta ne arată presiunea constantă la care este supus în prezent reciful nostru din cauza încălzirii globale”, a declarat Lissa Schindler de la Australian Marine Conservation Society.