fbpx

VIDEO/ Doi jurnaliști și un activist de mediu, bătuți crunt de 20 de persoane în timp ce documentau tăierile ilegale de păduri din România

 VIDEO/ Doi jurnaliști și un activist de mediu, bătuți crunt de 20 de persoane în timp ce documentau tăierile ilegale de păduri din România

Jurnalistul Mihai Dragolea a fost bătut în timp ce documenta tăierile ilegale de păduri. Foto: Facebook / Greenpeace România

Susține Ecopresa, distribuie!

Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna (jud. Suceava), anunță Greenpeace România. Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse.

Alături de jurnalistul Dragolea se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Toți trei au ajuns la spital pentru a primi îngrijiri medicale.  Mihai Dragolea spune că atacatorii i-au luat echipamentul, au scos cardul din cameră și au distrus toate dovezile.

Eram împreună cu Radu Mocanu, care realizează acest documentar, și cu activistul de mediu Tibi Bosutar. Am urcat într-un ocol privat, unde un sătean ne-a semnalat unele nereguli în ceea ce privește exploatarea. Am oprit pe undeva pe Dealu Ursului, am auzit niște mașini în vale și credeam că vin spre noi propietarul și șeful de ocol silvic, să aibă un dialog cu noi. Dar dintr-odată am vazut 20 de oameni cu topoare și bâte în mână, printre care se aflau proprietarul și inginerul silvic, iar de acolo au mai fost 10 secunde până ce am fost asaltați. Noi ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Dusterul la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112. Între timp, cei de sus – Radu a fost lovit destul de tare la cap și acum are amnezie, uită ce s-a întâmplat și uită destul de des și în prezent. Tibi a fost bătut crunt și a fost și supus la niște umilințe groaznice din astea de tip mafiot”, a povestit jurnalistul la Digi 24.

Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei.  Avocații Greenpeace au intrat în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență.

Greenpeace România cere Inspectorului General al Poliției Române și Inspectorului Șef al IPJ Suceava să se implice direct în soluționarea acestui caz și să urmărească ancheta până la finalizarea ei.

În context și Centrul pentru Jurnalism Independent din România cere autorităților statului să ancheteze cu celeritate atacul care i-a avut drept victime pe regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, documentaristul Radu Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar.

„La o zi după ce Comisia Europeană recomanda statelor membre să îi protejeze pe jurnaliști, cei care documentau tăierile ilegale de păduri au fost bătuți de 20 de persoane, iar materialele filmate au fost distruse. Acest atac violent este ultimul dintr-o serie de agresiuni la care au fost supuși jurnaliștii care încearcă să își facă meseria și să colecteze informații despre tăierile ilegale de păduri în Bucovina, iar lipsa reacțiilor autorităților a permis această agresiune extrem de gravă”, se arată în declarația centrului.  

 Astfel, Centrul pentru Jurnalism Independent solicită autorităților competente să utilizeze legislația națională, să investigheze și să cerceteze penal atacul asupra celor trei și să dea un semnal ferm că jurnaliștii își pot face meseria în siguranță.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!