Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Vânătorii solicită aprobarea de urgență a cotelor pentru sezonul 2021-2022. Reacția Ministerului Mediului
Vânătorii solicită Ministerului Mediului urgentarea procedurii de aprobare a cotelor de vânătoare pentru sezonul 2021-2022. Cererea a fost făcută de reprezentanții Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova într-o conferință de presă. Potrivit lor, sezonul de vânătoare pentru unele specii deja s-a deschis, dar din cauza neaprobării cotelor, aceștia nu pot ieși la vânat. Pe de altă parte reprezentanții Ministerului Mediului dau asigurări că elaborarea și aprobarea ordinului privind cotele de vânătoare pentru sezonul 2021-2022 este pe ultima sută de metri.
„Acum o lună, Guvernul a aprobat regulile de vânătoare, dar acestea nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial și nu au intrat în vigoare. Iar Ministerul Mediului nu a stabilit cotele de recoltare în sezonul curent”, a declarat marți președintele societății, Oleg Ciocoi. Acesta s-a plâns că autoritățile ar tergiversa procesul de aprobare al cotelor de vânătoare.
Dumitru Gorelco, șeful Direcției politici în domeniul biodiversității din cadrul Ministerului Mediului, a declarat că în ultimele săptămâni s-a lucrat intens la elaborarea ordinului privind cotele de vânătoarea și că acesta urmează să fie finalizat în următoarele zile. Tot el a precizat că plângerile vânătorilor despre tergiversarea procesului nu sunt justificate, explicând că a fost schimbată procedura de aprobare în conformitate cu prevederile legislative.
Cu referire la pierderi, vânătorii au declarat că fac contribuții bănești, până la 700 de lei pe an, fiecare, aici precizăm că contribuțiile sunt realizate în contul Societății Vânătorilor și Pescarilor și acestea nu au ajuns în bugetul de stat.
Reprezentanții vânătorilor au mai menționat că amânarea sezonului de vânătoare ar aduce și daune din cauza creșterii numărului de răpitori, dar și a bolilor pe care aceștia le transmit. Reprezentanții ministerului au confirmat că au fost semnalate două cazuri de atac al vulpilor, unul la Ștefan Vodă, iar altul la Călărași.