fbpx

Șeful „Moldovagaz”, bănuit într-un dosar penal privind gestionarea frauduloasă a carierei Micăuți. Ce i se incriminează

 Șeful „Moldovagaz”, bănuit într-un dosar penal privind gestionarea frauduloasă a carierei Micăuți. Ce i se incriminează
Susține Ecopresa, distribuie!

Directorul S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a fost citat la procuratură într-un dosar privind activitatea carierei Micăuți. Despre acest fapt Ceban a anunțat pe canalul său de Telegram, unde a menționat că a fost director în cadrul întreprinderii acum șapte ani și că va colabora cu organul de urmărire penală.

„Procuratura Generală investighează activitatea SA „Cariera Micăuți”, a cărei director am fost timp de 8 luni, în perioada 2014-2015. Este o procedura standard, pe care unii jurnaliști încearcă să-l dea senzaţie, prin care au trecut toți foştii conducători ai acestei întreprinderi. Desigur, sunt gata să ofer organelor de drept toate informațiile necesare și să dau orice explicații, pe cât posibil după 7 ani”, a scris Ceban pe canalul său de Telegram.

Solicitată de Replica Media, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de relațiile cu presa din cadrul Procuraturii Generale, a declarat că la 13 aprilie 2022 actualul șef de la Moldova Gaz, a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunilor de samavolnicie (art.352 alin.(3) din Codul penal) și delapidare a averii străine, care a produs daune în proporții deosebit de mari, acțiuni săvârșite în complicitate cu mai multe persoane și cu folosirea situației de serviciu (art.42, art.191 alin.(5) din Codul penal).

Cherpec a menționat că acesta este vizat în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul gestionării frauduloase al SA „Cariera Micăuți” în perioada anilor 2014-2015, atunci când deținea funcția de director general al acestei societăți comerciale.

„La moment în cadrul acestei cauze penale au statut de bănuit patru persoane, urmând a fi audiate și alte persoane. Cu detalii despre circumstanțele cazului vom reveni ulterior cu informații suplimentare”, a mai spus reprezentanta PG.

Anterior, în toamna anului 2021, membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului au efectuat o vizită de lucru la S.A. ”Cariera Micăuți”. Aceștia au remarcat faptul că activitățile de extracție a zăcămintelor minerale la această carieră s-au desfășurat cu numeroase abateri de la normele legale, pe perioada activității S.A. ”Cariera Micăuți”, efectuând extragerea zăcământului de calcar brut pentru construcții pe terenuri agricole fără schimbarea destinației acestora și fără compensarea pierderilor pentru scoaterea acestora din circuitul agricol. De asemenea, au fost încălcate limitele perimetrului minier și a proiectelor de recultivare a terenurilor, prejudiciind astfel statul.

În cadrul examinării situației de pe teritoriul carierei au participat și reprezentanții Ministerului Mediului, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale, și Agenției de Mediu. De asemenea a fost invit administratorul S.A. ”Cariera Micăuți”, administratorul companiei ”Ex-Stone”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!