Transportul ecologic câștigă teren în RM: peste 6.600 de mașini electrice înmatriculate
Ce schimbări climatice observăm deja în Republica Moldova și cum ne adaptăm la ele? 15 mai – Ziua Mondială de Acțiune pentru Climă

Sursa foto: iStock
La 15 mai este marcată Ziua Mondială de Acțiune pentru Climă, dar și Ziua Familiei – ambele subliniază nevoia de politici și măsuri ce protejează oamenii și mediul în care trăiesc.
Ce schimbări climatice observăm deja la noi acasă, în Republica Moldova? Valuri de arșiță extremă și ierni anormal de calde, cu puțină zăpadă, estomparea frontierelor dintre anotimpuri – lunile septembrie și octombrie par uneori prelungiri ale verii, ghioceii și alte plante au înflorit în ianuarie anul acesta, iar în luna mai am avut înghețuri.
Perioadele secetoase, în care râurile rămân fără apă, se succed tot mai frecvent cu ploile torențiale violente, însoțite de grindină, care doboară copaci, deteriorează imobile, inundă gospodării, drumuri și compromit culturi agricole. Dar pământul arid și bătătorit nu reușește să-și refacă umiditatea din contul ploilor abundente și rapide – apele se scurg la vale, provocând și erodarea (spălarea) solurilor. În schimb, dăunătorii, mulți din ei veniți din alte colțuri ale lumii în ultimii 10-20 de ani, proliferează după asemenea ploi – au și căldura, și umiditatea ce le asigură reproducerea cu care sunt obișnuiți.
Recoltele se reduc, sunt de o calitate mai proastă, legumele și fructele se alterează mai rapid pe rafturile magazinelor. Se usucă pajiștile pe care pasc animalele, fermierii au mai puține nutrețuri, scade volumul și calitatea produselor asigurate de ramura zootehniei. Suferă de sete, se îmbolnăvesc și pier din cauza arșiței și viețuitoare sălbatice, inclusiv păsări, animalele de casă, dar și cele de companie, mai ales dintre cele care supraviețuiesc pe stradă.
Oamenii surmenați de caniculă se îmbolnăvesc mai frecvent. Angajații sunt mai predispuși să admită erori în activitatea profesională. Vegetația uscată ia foc rapid – orice scânteie poate provoca incendii masive de miriști, fâșii forestiere și păduri.
Pe plan global, științific a fost demonstrat că:
- temperatura medie a Pământului crește într-un ritm fără precedent;
- activitățile umane, și anume utilizarea combustibililor fosili – cărbune, petrol și gaze naturale – sunt principalii factori ai acestei încălziri rapide și schimbări climatice;
- încălzirea continuă va genera efecte dăunătoare la nivel mondial.
În 2024 s-au înregistrat temperaturi record, cu o medie globală de 1,6°C peste nivelurile preindustriale. Ghețarii se topesc accelerat, iar nivelul Oceanului Planetar crește. Secetele, arșița extremă, furtunile, inundațiile, incendiile forestiere au afectat milioane de oameni.
Ce putem face noi? Cum ne adaptăm?
„Schimbarea climatică e o provocare globală, dar răspunsul începe din apropiere – de acasă, din cartier, din școală”, subliniază într-o postare EcoContact.
ONG-ul menționează că, pentru a face față crizei climatice, e nevoie de investiții care protejează oamenii și comunitățile: sisteme de avertizare în caz de fenomene extreme, spații verzi care reduc efectele caniculei, educație care ajută să înțelegem riscurile și să ne adaptăm”. Dar, „în același timp, fiecare dintre noi poate contribui prin gesturi simple, cum ar fi plantare de copaci, reducere, reutilizare și reciclare, folosirea transportului public, reducerea consumului de energie, alegerea produselor locale”.
Republica Moldova este singura țară din spațiul fost sovietic care are o lege privind acțiunile climatice, o legislație modernă în materie de mediu. Acest lucru este văzut cu ochi foarte buni de partenerii de dezvoltare și de comunitatea internațională de mediu. Avem Legea privind acțiunile climatice (adoptată în aprilie 2024), care formulează sarcini și obiective pentru toate instituțiile statului, de la ministere până la autoritățile publice locale, precum și colaborarea dintre ele, stabilind că „adaptarea la schimbările climatice este un proces continuu”. În paralel cu această lege, Republica Moldova se va conduce și de Planul Național Integrat pentru Energie și Climă (PNIEC) pentru anii 2025-2030, în curs de adoptare.
Postări asemănătoare
